Kalp ameliyatı esnasında hastanın sağlık durumunun belirlenmesi için bir bulanık sistem tasarımı
A fuzzy system design to monitor patient?s condition during hearth surgery
  1. Tez No: 286395
  2. Yazar: GÖKHAN ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: betabloker, bulanık mantık, durulaştırma, kalp ameliyatı, medikal, nabız, tansiyon, uzman sistem, betabloker, blood pressure, defuzzification, expert system, heart surgery, fuzzy logic, medical, pulse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Günümüzde sık görülmeye başlanan hastalıklardan olan kalp rahatsızlıkları insanlar arasında bebek yaşlardan başlayıp, ileri yaşlardaki insanlara kadar tüm yaş gruplarında rastlanan bir rahatsızlıktır. Medikal alana, bilgisayar teknolojisinin de girmesi ve tıp alanında yapılan araştırmalar yardımıyla birçok hastalık da olduğu gibi kalp rahatsızlıklarında da tedaviler geliştirilmiş ve yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Kalp rahatsızlıkları için en sık kullanılan tedaviler olan anjiyo ve bypass ameliyatları, alanında uzman kişilerce yapılan ameliyatlar olarak göze çarpmaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıkları tedavisinin gerçekleştirildiği ameliyatların en önemli safhaları şüphesiz hastanın ameliyat boyunca hayati değerlerinin takibinin yapıldığı safhalar olmuştur. Bu safhalarda görevli olan hemşireler ve anestezistlerin ameliyat boyunca en fazla zorlandıkları bölüm, hastanın hayati fonksiyonlarının değerlerinin fazla olmasından kaynaklı takip zorluğu olan bölümdür. Takip zorluğunun yanı sıra bu hayati fonksiyonların değerlerinin birbirlerine göre durumlarının belirlenmesi, bu değerlerin yorumlanması işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu değerlerin doğru yorumlanması, ameliyatın gidişatının kontrol edilmesini ve ameliyatın başarıyla sonuçlanmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir. Bu çalışmada ameliyat sırasında karşılaşılan hayati fonksiyonların değerlerinin takip güçlüğünün ve takip sonrası elde edilen verilerin yorumlanmasını ve ameliyatın gidişatının belirlenmesi işlemlerinde karşılaşılan zorlukların bir bulanık uzman sistem ile giderilmesi işlemi gerçekleştirilmiştir. Hastadan alınan verilerin anlık olarak birbirlerine göre durumlarının bulanıklaştırılarak, belirli bir bilgi tabanından sorgulanıp durulaştırılması işleminin gerçekleştirilmesi ve hastanın durumunun görsel ve işitsel olarak bildirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In present day, common disase that is recently seen on humans between all age ranges from babies until older people is heart disease. New treatments are improved and started to be gotten new high succesful results like gotten on much field of medicine by integration between computer science and medical field and with the helps of researches in the field of medicine. Angiography and bypass surgery that are recently used treatments for heart disases, seem to be made by experts in the field of hearth disase. Certainly, the most important stages of the Hearth and vascular disases treatment operations are the stages that contain tracing vital functions of the patient during the surgery. The most difficult phase that is most insistant in coroner bypass surgery for nurses and anesthetists is tracing phase of the patient's more vital functions. As well as tracing difficulty of more vital functions, determining conditions of vital functions to comparing each other, achieving interpretation of vital functions's values must be done. Interpretation of all these values is in the the most important factors for controlling the course of the surgery and taking successfully concluded.In this study elimination of the difficulties of tracing vital functions and interpreting difficulty of the values that is resulted during tracing, the difficulty that is encountered in determination phase to course of the surgery is achieved by designing a fuzzy logic expert system. Fuzzification of the values of vital functions, determined to each other, that are taken instantly from patient during coroner bypass surgery, defuzzification of fuzzificated vital functions' values to each other by querying from doctor based information base and notification of patient's condition during surgery by visual and auditory are achieved.