Stres modellemesi ve pilotlar üzerine bir uygulama
Stress modelling and an application on pilots
  1. Tez No: 134215
  2. Yazar: BAYRAM TAŞBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AŞIR GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, bertaraf etme, stres belirtisi, pilot, güvenirlik analizi, faktör analizi, çoklu regresyon analizi. -ıı, stress, coping, stress symptoms, pilot, reliability analysis, factor analysis, multiple regression analysis. -Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi STRES MODELLEMESİ VE PİLOTLAR ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Bayram TAŞBAŞI Selçuk Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aşır GENÇ 2003, 102 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Aşır GENÇ Yrd. Doç. Dr. M. Fedai KAYA Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ Bu çalışma, pilotların stres kaynaklan ve stresle başaçıkma yöntemlerinde kuvvetli ve zayıf taraflarım ortaya çıkaracak bir stres değerlendirme aracım ortaya koyma amacını gütmektedir. Aynı zamanda, bu değerlendirme pilotların operasyonel etkinliklerini azaltabilecek olan fiziksel, davranışsal ve ruhsal belirtiler üzerine eğilmektedir. Son olarak, bu çalışma stres sebepleri ve stresle başaçıkma yöntemleri ile stres belirtileri arasındaki ilişkiyi nicel verilerle göstermeye çalışmaktadır. Bu maksatla hazırlanmış bir anket modife edilerek 121 pilot üzerinde uygulanmıştır. Deneklerden hayatlarında stres olarak gördükleri hususları, bu streslerle başaçıkma yöntemlerini, maruz kaldıkları stres belirtileri cevaplamaları istenmiştir. Öncelikle anketten elde edilen sayısal verilere güvenirlik analizi yapılmıştır. Güvenirlik analizi ölçekte deneklerin her soruya karşı vermiş oldukları cevapların tutarlılığının analizi olarak belirtilebilir. Deneklerin herbir soruya aynı cevabı vermeleri beklenir ki ölçek güvenilir olsun. Ardından faktör analizi yapılarak değişkenlerin sayısı indirgenmiş ve stres oluşturan faktörlerle, stresle başaçıkma faktörleri ve stres belirti faktörleri tespit edilmiştir. Bulunan bu faktörlerin yorumu yapılarak pilotların kuvvetli ve zayıf tarafları ortaya çıkartılmıştır. Son olarak stres belirtilerini bağımlı değişken, diğer faktörleri ise bağımsız değişken olarak kabul edip çoklu doğrusal regresyon yaparak model oluşturmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis STRESS MODELING AND AN APPLICATION ON PILOTS Bayram TAŞB AŞI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Assist. Prof. Aşır GENÇ 2003, 102 Page Jury: Assist. Prof. Dr. Aşır GENÇ Assist. Prof. Dr. M. Fedai KAYA Assist. Prof. Dr. Galip OTURANÇ This study intended to demonstrate a stress assessment device for the pilots' strengths and weaknesses in terms of sources of stress, and coping skills. In addition, the assessment concentrates on three areas of stress symptoms -physical, behavioral and psychological- for potential problems, which are might ultimately affect the unit's operational effectiveness. Finally, it provides a quantitative data to examine relationships between their sources of stress, coping styles, and stress-related symptoms. A questionnaire was modified and administered to 121 pilots to get this information. Respondents were asked about the causes of stress in their lives, coping styles they were used, and stress symptoms they were exposed. First of all, numerical data supplied from the questionnaire were analyzed by reliability analysis. It can be said that reliability analysis is a test of consistency of respondents' responses to all the items in the measure. That the respondents are expected to give the same meaning for each of the items means that the measure is reliable. Then, carrying out factor analysis, the numbers of variables were diminished; stress causes, coping styles, and stress symptoms were determined. Interpreting these findings revealed pilots' strengths and weaknesses. At the end, as we assumed that stress symptoms are dependent variables and other factors are independent variables, multiple regression analysis was applied to get a model.