Altınekin (Konya) ve çevresinde yer altı sularındaki borun kökeni
The Origin of boron in groundwater of around and Altınekin (Konya)
- Tez No: 134219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltısuyu, Bor, Altınekin, Konya iv, Groundwater, Boron, Altmekin, Konya vı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTINEKIN (KONYA) ve ÇEVRESİNDE YERALTISULARINDAKİ BORUN KÖKENİ Dicle BARAN ÇATLI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Yrd. Doç. Dr. Güler GÖÇMEZ 2003, Sayfa 56 Jüri Yrd. Doç. Dr. Güler GÖÇMEZ Yrd. Doç. Dr. Kerim KOÇAK Yrd. Doç. Dr. M. Tahir NALBANTÇILAR Bu çalışmada yaklaşık 400 km 'lik bir alanın jeoloji haritası hazırlanmıştır. Temelde Üst Triyas-Alt Kretase yaşlı mermer, meteçört ara tabakalarından oluşan Nuras formasyonu bulunmaktadır. Bunun üzerine yanal geçişli, Kretase yaşlı Karasivri formasyonu gelmektedir. Çakıltaşı, metakumtaşı, şist, metaçört, 111mermerden oluşmakta olan Üst Kretase yaşlı Milis formasyonu ise Karasivri formasyonunun üzerine uyumlu gelmektedir. Bu birimin üzerine tektonik dokanakla Üst Kretase yaşlı Koçyaka ofiyolitik karışığı gelmekte olup, bunu da tektonik dokanakla Mesozoyik yaşlı Çayırbağı ofiyoliti örtmektedir. Tüm istifi uyumsuz olarak Üst Pliyosen-Kuvaterner yaşlı Topraklı formasyonu örtmektedir. İnceleme alanındaki farklı formasyonlara ait mermer, çakıltaşı, kumtaşı akifer özelliğinde olup yeraltısuyu akım yönü güneybatıdan kuzeydoğuya doğrudur. Yeraltısularından alınan örneklerin fiziko-kimyasal ve bor analizi yaptırılarak, sonuçlar yorumlanmıştır. Yarı logaritmik Schoeller diyagramına göre sular aynı kökenlidir. ABD Tuzluluk diyagramına göre sular C2-S1, C3-S1 sınıfındadır. Yöredeki yeraltısularındaki bor miktarının artışı, volkanik kayaçlar ve bunların ayrışması ve yeraltısuyu akım yönünün genel olarak güneybatı-kuzeydoğu şeklinde olmasına bağlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE ORIGIN OF BORON IN GROUNDWATER OF AROUND and ALTINEKIN (KONYA) Dicle BARAN ÇATLI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Superviser Assist.Prof. Dr. Güler GÖÇMEZ 2003, Page 56 Jürry Assist. Prof. Dr. Güler GÖÇMEZ Assist. Prof. Dr. Kerim KOÇAK Assist. Prof. Dr. M. Tahir NALBANTÇILAR. In this study, geological map of approximately 400 km2 of land is prepared. The basement,these ise Upper Triyas-Lower Cretaceus aged marble and Nuras formation made of marble of meta cherty, latheral passed Cretaceus aged Karasivri formation is coming over this plates. The Upper Cretaceous aged Milis formation,pebble, meta sandstone, schist, meta cherty made of marble and it is harmonious over Karasivri formation. Over this unit with tectonically overian Upper Cretaceous aged Koçyaka ophiolitic melange is coming and tectonically overian Mesozoic aged Çayırbağı ophiolist is following this unit. All of these units are covered with Upper Pliocene-Quaternary aged Topraklı formation in unharmonious way. In the study land the different formation land of marble are aquifer and the current direction of groundwater is from South- West to North-East. The samples wich are taken from ground waters physico-chemical and Boron testes are examined in the study land and the results are interpreted. Waters are same the origin according to the Half logaritmic Schoeller diagram.And waters are too the category C2-S1, C3-S1 according to the ABD Saltyer diagram. The volcanic rocks surrounding the study land and decompositions occuring in these rocks, the flow direction of the groundwater generally being towards the South- West and the North-East. The increase in the Boron quantities in the study land can be attributed to the following factors.