Slater ve Gaussian tipi orbitalleri kullanarak bazı atomların elektrik dipol geçişlerinin incelenmesi
Investigation of electric dipole moment transitions of some atoms by slater and Gaussian type orbitals
  1. Tez No: 134234
  2. Yazar: AHMET EMRE KAVRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Dipol Geçiş, Kendiliğinden Geçiş olasılığı, Elektrik Dipol Moment, Slater Tipi Orbitaller, Gaussian Tipi Orbitaller, Electric Dipole Transitions, Spontaneous Transitions Probability, Electric Dipole Moment, Slater Type Orbial, Gaussian Type Orbital. Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SLATER VE GAUSSIAN TİPİ ORBİTALLERİ KULLANARAK BAZI ATOMLARIN ELEKTRİK DİPOL GEÇİŞLERİNİN İNCELENMESİ Ahmet Emre KAVRUK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2003, 59 sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Bu çalışmada Slater Tipi Orbataller (STO) ve Gaussian Tipi Orbitaller (GTO) kullanılarak bazı atomların, elektrik dipol yaklaşıklığı altında ilk uyarılmış seviyeden temel seviyeye kendiliğinden geçiş olasılıkları hesaplanmıştır. STO 1ar için gerçekleştirilen hesaplamada, dipol moment operatörünün beklenen değerleri için analitik ifadeler türetilmiştir. Elde edilen bu ifadeler kullanılarak, C-derleyicisinde bir bilgisayar programı yazılmış ve Li, Na ve N atomları için geçiş olasılıkları hesaplanmıştır. Benzer hesaplamalar, aynı atomlar için GTO 1ar kullanılarak da yapılmış ve bunun için Gaussian 98 programı kullanılmıştır. STO ve GTO larla yapılan hesaplamalardan elde edilen sonuçların birbirleriyle ve literatürle uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis INVESTIGATION OF ELECTRIC DIPOLE MOMENT TRANSITIONS OF SOME ATOMS BY USING SLATER AND GAUSSIAN TYPE ORBITALS Ahmet Emre KAVRUK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2003, 59 pages Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Assoc. Prof. Dr. Ülfet ATAV Assist. Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN In this study, spontaneous transition probabilities for some atoms from the first excited state to the ground state in the electric dipole approximation have been calculated by using Slater Type Orbitals (STOs) and Gaussian Type Orbitals (GTOs). In the calculation of transitions performed for STOs, analytic expressions for the expected values of dipole moment operators are obtained. By using these expressions, a computer program have been written at C-compiler and transition probabilities have been calculated for Li, Na, and N atoms. Similar calculations have been performed for the same atoms also with GTOs and for this purpose, by Gaussian-98 software has been used. It has been seen that, the results obtained by STOs and GTOs are agreement with each another and also with the literature.