Değişik klinik örneklerden izole edilen Candida türlerinin belirlenmesi ve antifungal maddelere karşı duyarlılıklarının araştırılması
Typing of Candida isolated from different clinical samples and investigation of their sensitivity against systemic antifungals
- Tez No: 134252
 - Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DURAK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Mayalar, Candida türleri, antifungaller, identifîkasyon
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ DEĞİŞİK KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN CANDİDA TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ VE ANTIFUNGAL MADDELERE KARŞI DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI Berrin UZMAN (SERİNGEN) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Yusuf DURAK 2003, 45 sayfa Jüri : Prof. Dr. Yusuf DURAK Jüri : Prof. Dr. Muhsin KONUK Jüri : Prof. Dr. Bülent BAYSAL Jüri : Doç.Dr. Ali ATEŞ Jüri : Yrd.Doç.Dr. Rüstem DUMAN Bu çalışmada, çeşitli klinik örneklerden izole edilen 100 maya susu identifiye edilmiş ve International Mycoplasma (Candifast) yöntemiyle de antiftmgallere duyarlılıkları incelenmiştir. İncelenen mayaların 69'u idrar, 6'sı kan, 3'ü yara, 6'sı boğaz, 2'si BOS (Beyin Omurilik Sıvısı), 7'si vajen sürüntüsü, l'i balgam, l'İ ağız, 2'si periton ve 3'ü ayak tırnağından izole edilmiştir. örnekler mikroskobik morfolojileri, karbonhidrat fermantasyonu, asimilasyon özellikleri ve ürenin parçalanması gibi biyokimyasal aktivitelerine göre tiplendirildi. Sonuçta, 100 maya susunun 72'si Candida albicans, 10'u Candida glabrata, 5'i Candida parapsilosis, 7'si Candida tropicalis, 3'ü Candida lusitamae, 2'si Candida kefyr ve 1 tanesi de Candida gıdlliermondii olarak belirlenmiştir. Antifimgallere duyarlılığı incelenen 100 sustan maya türleri arasında fark olmaksızın % 100'ü Amfoterisin B'ye duyarlı; 16 (%16)'sı Ketakonazol'e, 24 (%24) tanesi de Itrakonazol'e dirençli bulunmuştur. Antifungal maddelere duyarlılık deneyi mikrodilüsyon yöntemi ile yapılmış ve MIC değerleri belirlenmiştir. MIC aralıkları sırası ile Amfoterisin B için; 0.25-1 ug/ml, Ketakonazol için; 0.25-32 ug/ml ve Itrakonazol için; 0.06-4 ug/ml olarak belirlenmiştir. Antifungal ajanların etkinliği sırası ile Amfoterisin B, Ketakonazol ve Itrakonazol olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study a hundred yeast specimens, isolated from different clinical samples, their identification and their sensitivity to antifungals were made by use the system of International Mycoplasma (Candifast). 69 urine, 6 blood, 3 wound, 6 throat, 2 spinal cord fluid, 7 vajinal smearing, 1 mucus, 1 mouth, 2 periton and 3 foot nails specimens were examined Samples were typed according to their biochemical activhes such as; microscopic morfblogies, carbohydrate fermentation, assimilation features and urea decomposition. As a result of this, 72 % Candida albicans, 10 % Candida glabrata, 5 % Candada parapsilosis, 7 % Candida tropicalis, 3 % Candida hmtanie, 2 % Candida kejyr and 1 % Candida guittiermondii in a hundred yeast species were produced. A hundred specimens were studied of sensitivity to antifungals and it was found out that they are sensitive to Amfoterisin B (AMB) without any difference among the yeast species examined 16 % of them to Ketoconazole and 24 % of them to Itraconazole were resisted. The experiment of the sensitivity to antifungal substances was done by the microdilusyon method and the MIC values were defined. MİC gaps were also defined, in the right order, as 0.25-1 ug/ml for Amfoterisin B, 0.25-32 fig/ml for Ketoconazole and 0.06-4 ug/ml for Itraconazole. The effects of antifungal agents in the right order were defined as Amfoterisin B, Ketoconazole and Itraconazole. Key words : Yeast, Candida species, antifungals, identification, microdüution method.