Mastitisli ineklerden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarının plazmit DNA ve protein profili analizleri
Plasmid DNA and protein pattern analysis of Staphylococcus aureus strains isolated from bovine mastitis
- Tez No: 134254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA AÇIK, YRD. DOÇ. DR. UÇKUN SAİT UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: inek, mastitis, S. aureus, plazmit, SDS-PAGE m, bovine, mastitis, S. aureus, plasmid, SDS-PAGE IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mastitis, sığırların süt kalitesi ve verimini etkileyen önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığa bir çok patojen neden olmakla beraber Staphylococcus aureus bunların içinde en çok rastlanılan bakteri türüdür. Bu bakteri türüne karşı etkin bir koruma henüz tam olarak geliştirilememiştir. Bu çalışmada, 2001-2002 yıllan arasında Konya Bölgesindeki mastitisli İneklerden süt örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerden izole edilen bakterilerin geleneksel yöntemlerle tür tayinleri yapılmıştır. Elde edilen 133 izplatm plazmit profilleri çıkarılmış, toplam protein profilleri SDS-PAGE yöntemi ile belirlenmiş ve antibiyotik duyarlılıkları tayin edilmiştir. S. aureus suşlannm % 94.7'sinde, S. intermedius suşlarinın % 97.3 'ünde plazmite rastlanmıştır. Plazmit profillerinde plazmitlerin molekül ağırlıklarının 1 ile 19 kilobaz (kb) arasında değiştiği görülmüştür. İzolatlann protein profillerinde ise proteinlerin 131.0 kilodalton (kDa) ile 13.4 kDa arasında değişen büyüklüklerde, 17 ile 49 arasında değişen sayılarda oldukları gözlenmiştir. Suşlann toplam protein profillerine göre genetik yakınlıkları % 100 ile % 80 arasında değiştiği sintax programı ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mastitis is an important infection disease which effect milk quality and yield of cows. Although many pathogen bacteria cause this disease, Staphylococcus aureus is the most common bacteria species. No an active protect has been developed against the species of bacteria yet. In this study, milk samples were collected from bovine mastitis in Konya region between 2001 and 2002 years. Species identification of milk samples were determined with classic methods. Plasmid profiles of 133 isolates obtained were detected, whole protein profiles were obtained by SDS-PAGE, and antibiotic susceptibility was determined. 94.7% of S. aureus strains and 97.3% of S. intermeflius strains contained plasmid. Molecular weight of plasmid varied from 1 to 19 kb, molecular weight of protein profiles varied from 131.0 to 13.4 kDa, and number of protein were observed between 17 and 49. According to whole protein profiles of strains, genetic distances were calculated between 100% and 80% by Sintax program.