Bozkır-Çumra Apa Barajı ve Hadim (C4 Konya) arasında kalan bölgenin florası
The Flora of the region among Bozkır-Çumra Apa Dam and Hadim (C4 Konya)
- Tez No: 134266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Bozkır, Çumra, Apa Barajı, Hadim, Konya, Türkiye, Flora, Bozkır, Çumra, Apa Dam, Hadim, Konya, Türkiye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 456
Özet
Ill ÖZET Doktora Tezi BOZKIR-ÇUMRA APA BARAJI VE HADİM (C4 KONYA) ARASINDA KALAN BÖLGENİN FLORASI Osman TUGAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji AnabiIim.Dalı Danışman: Doç.Dr. Kuddisi ERTUĞRUL 2003, 442 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Hayri DUMAN Jüri: Prof.Dr. Baki EYCE Jüri: Prof.Dr. Musa DOĞAN Jüri: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin DURAL Bu çalışma Bozkır-Çumra Apa Barajı ve Hadim (Konya) arasında kalan bölgenin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanı kareleme sistemine göre C4 karesi içerisindedir. Çalışma alanından 2001-2003 yıllan arasında toplanan 2385 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucu 107 familya ve 487 cinse ait 1173 takson (810 tür, 238 alttür, 125 varyete) tespit edilmiştir. Bilim dünyası için yeni olduğunu düşündüğümüz ' iki takson ile tartışmalı taksonlar toplam takson sayısına dahil edilmemiştir. Alanımızdaki endemik takson sayısı 217 (% 18.5)'dir. Toplam taksonun 108'i C4 karesi için yeni kayıttır. Alandaki kültür bitkisi sayısı 69'dur. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları şöyledir: Akdeniz elementleri 236 (% 20.1), İran-Turan elementleri 230 (% 1.9.6), Avrupa-Sibirya elementleri ise 41 (% 3.5). Geriye kalan 666 (% 56.8) taksonun 195'i (% 16.6) geniş yayılışlı iken 471 'i (% 40.2) fitocoğrafik bölgesi bilinmeyendir. Çalışma alanındaki 6IV takson Pteridophyta divizyosundan olup, 1 167 takson ise Spermatophyta divizyosuna aittir. Gymnospermae alt divizyosu 1 1 taksona, Angiospermae alt divizyosu ise 1 156 taksona sahiptir. Angiospermae alt divizyosundan 1003 takson Dicotyledones sınıfına, 153 takson ise Monocotyledones sınıfına aittir. İçerdikleri takson sayısına göre büyük familyalar sırayla Compositae (Asteraceae) 167, Leguminosae (Fabaceae) 107, Labiatae (Lamiaceae) 81, Cruciferae (Brassicaceae) 75, Gramineae (Poaceae) 63, Caryophyllaceae 59, Liliaceae 55, Umbelliferae (Apiaceae) 52, Boraginaceae 47, Scrophulariaceae 46 'dır. Takson sayısına göre en büyük cinsler ise Astragalus 32, Centaurea 20, Allium 19, Anthemis 16, Silene 15, Alyssum 15, Verbascum 13, Trifolium 13, Salvia 13 ve Veronica 13'tür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE FLORA OF THE REGION AMONG BOZKIR - ÇUMRA APA DAM AND HADİM (C4 KONYA) Osman TUGAY Selçuk University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Deparment of Biology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Kuddisi ERTU?RUL 2003, 442 Page Jury: Prof.Dr. Hayri DUMAN Jury: Prof.Dr. Baki EYCE Jury: Prof.Dr. Musa DO?AN Jury: Asist.Prof.Dr. Hüseyin DURAL This research has been made to determine The Flora of the region among Bozkır-Çumra Apa Dam and Hadim (Konya). The research area is in the C4 square according to the Grid system. As a result of the examination of 2385 plants specimens which were collected from the research area between 2001-2003, 1173 taxa (810 species, 238 subspecies and 125 varietes) that belong to 107 families and 487 genera have been determined. Disputed taxa and two taxa which we consider to be new to science haven't been included to the total taxa number. In our area the number of endemic taxa is 217 (% 18.5). 108 of the total taxa are new records for the square C4. The number of cultivars in the area is 69. According to theVI phytogeographical regions the figures of the taxa are as follows: Mediterranean are 236 (20.1 %), Irano-Turanian are 230 (19.6 %) and Euro-Siberian are 41 (3.5 %). While 195 (16.6 %) taxa out of the remaining 666 (56.8 %) taxa are widespread, 471 (40.2 %) taxa are unknown. 6 Taxa belong to Pteridophyta where as 1167 taxa belong to Spermatophyta. Gyrhnospermae is represent 1 1 taxa and Angiospermae have 1156 taxa. Dicotyledones and Monocotyledones have 1003 and 153 taxa respectively in the Angiospermae. The largest families according to the number of taxa that in the research area are as follows: 'Çompositae (Asteraceae) 167, Leguminosae (Fabaceae) 107, Labiatae (Lamiaceae) 81, Cruciferae (Brassicaceae) 75, Gramineae (Poaceae) 63, Caryophyllaceae 59, Liliaceae 55, Umbelliferae (Apiaceae) 52, Boraginaceae Al, Scrophulariaceae 46. The largest genera are Astragalus 32, Centaurea 20, Allium 19, Anthemis 16, Silene 15, Alyssum 15, Verbascum 13, Trifolium 13, Salvia 13 ve Veronica 13.