Değişik malzemelerin işlenmesinde kullanılan Nd:YAG lazeri için etkin bir güç kaynağının tasarımı ve uygulanması
The Design and application of an effective power supply for Nd:YAG laser used on machining of various materials
- Tez No: 134265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nd: YAG Laser, Material Processing With Laser, Nd: YAG Laser Power Supply
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
m ÖZET Doktora Tezi DEĞİŞİK MALZEMELERİN İŞLENMESİNDE KULLANILAN ND:YAG LAZERİ İÇİN ETKİN BİR GÜÇ KAYNAĞININ TASARIMI VE UYGULANMASI Muciz ÖZC AN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2003, 157 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Doç. Dr. Abdullah ÇAVUŞOĞLU Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Yrd. Doç. Dr. Ramazan ARKAYA Nd:YAG (Neodimyum; Yttrium Alüminyum Gamette) lazerler, yaptığı yüksek kaynak kalitesi ve sağladığı yüksek verimlilik sayesinde, son zamanlarda endüstride yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, lazerle malzeme işlemenin avantaj, kalite ve verimi açısından çok önemli bazı problemler ve çözüm yollan ele alınmıştır. Bu sorunların başlıcaları; i) Kaynak hızının lazer güç yoğunluğuna bağlılığı ii) Belli bir derinlikte kaynak için, minimum enerji tüketimini sağlayan şartların belirlenmesi ve matematiksel olarak ifadelerinin elde edilmesi iii) Gereken lazer cihazının besleme ve kontrol devrelerinin tasarımının kolaylaştırılması için lazer gücü ile flaş lambasının temel parametreleri arasında var olan ilişkisinin kesinleştirilmesidir. Yeni cihazlar için kontrol devresi ve güç kaynağı tasarımı (eleman düzeyinde), gerçekleştirilmiş ve uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Nd:YAG Lazer, Lazerle Materyal İşleme, Nd:YAG Lazer Güç Kaynağı
Özet (Çeviri)
rv ABSTRACT PhD. Thesis THE DESIGN AND APPLICATION OF AN EFFECTIVE POWER SUPPLY FOR Nd:YAG LASER USED ON MACHINING OF VARIOUS MATERIALS Muciz ÖZCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2003, 157 Pages Jury: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Assoc. Prof. Dr. Abdullah ÇAVUŞO?LU Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assist. Prof. Dr. Ramazan AKKAYA Nd: YAG laser based material processing has been widely used in the industry due to its high productivity and excellent welding quality. In this study, some of the important problems and possible solutions within the context of productivity, quality and advantages of laser based material processing have been evaluated. They are namely: i) The fact of the dependency of welding speed to the laser beam power density. ii) For a given welding depth, obtaining mathematical expression providing the necessary conditions for minimum energy consumption. iii) Clarifying the relationship between the basic parameters of flash lamp and laser power to help the design of the power and control circuitry of the laser equipment. The design and implementation of control and power circuits (compenent based) within the context of new equipments have been realized.