Tokat ili (Kazova ve Kelkit vadisi)'nde baş soğan (Allium cepa L. ) yetiştirilen alanlarda sorun olan yabancı otlar ve farklı dönemlerde yabancı otların yok edilmesi ile ekonomik eşiğin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Investigation of weed species in bulb onion growing areas of Tokat-Turkey; determination of economic-threshold of the weeds at different growth stages of onion
- Tez No: 134410
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Allium cepa L, Soğan, Yabancı ot, Rekabet, Allium cepa L, onion, weeds, competition
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET TOKAT İLİ (KAZOVA ve KELKİT VADİSİ)'NDE BAŞ SOĞAN (Allium cepa L.) YETİŞTİRİLEN ALANLARDA SORUN OLAN YABANCI OTLAR ve FARKLI DÖNEMLERDE YABANCI OTLARIN YOK EDİLMESİ İLE EKONOMİK EŞİĞİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Ayşe KIZILKAYA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2003, 73 sayfa Danışman: Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Doç.Dr.İzzet KADIOĞLU Jüri : Yrd.Doç.Dr.Solmaz SÖZERİ Jüri : Yrd.Doç.Dr. Yusuf YANAR Jüri : Yrd.Doç.Dr. Naif GEBELOĞLU Bu çalışma Tokat ili (Kazova ve Kelkit vadisi)'nde soğan {Allium cepa L.) ekim alanlarında sorun olan yabancı otlar ile bunların verime olan etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Tarla denemeleri 2000, 2001 yıllarında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazisinde kurulmuş olup, sürveyler 2001 yılı haziran ayında Tokat İli Kazova (Merkez, Turhal ilçeleri) ve Kelkit vadisinde (Niksar, Erbaa ilçeleri) yapılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemelerde araştırılan faktörler; soğanların %50'sinin çıkışından sonra 10, 20, 30, 40, 50 gün yabancı otlu sonra otsuz, soğanların %50'sinin çıkışından sonra 10, 20, 30, 40, 50 gün yabancı otsuz sonra otlu, devamlı yabancı otlu (kontrol) ve devamlı yabancı otsuz (kontrol) olmak üzere toplam 12 konudan oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular aşağıda özet olarak verilmiştir: 1) Kazova' da soğan yetiştirilen alanlarda yapılan sürveyler sonucunda; 1 tohumsuz, 1 Monokotiledon ve 25 Dikotiledon (2 'si parazitik) olmak üzere 27 familyaya ait toplam 73 yabancı ot türü saptanmıştır. Kelkit vadisi" nde soğan yetiştirilen alanlarda yapılan sürveyler11 sonucunda ise; 1 tohumsuz, 3 Monokotiledon ve 27 Dikotiledon (1 parazitik) olmak üzere 31 familyaya ait toplam 83 yabancı ot türü saptanmıştır. 2) Yapılan sürveyler sonucunda; Kazova'da tarlaların % 50' sinin üzerinde 11 yabancı ot türü belirlenmiştir. Bunlardan yoğunluğu en fazla olan Convolvulus arvensis L. (%13.81)'dir. Kelkit vadisinde ise tarlaların % 50' sinin üzerindeki tür sayısı 15 olarak belirlenmiştir. Bunlardan yoğunluğu en fazla olan Amaranthus retroflexus L. (%17.48)'dir. 3) Deneme alanında 2000 yılında 33 adet, 2001 yılında ise 28 adet yabancı ot türüne rastlanmıştır. 4) Denemelerde otlu kalma süresi uzadıkça verimde düşüşler saptanmıştır. Devamlı otsuz tutulan kontrol parsellerine göre devamlı otlu tutulan parsellerde 2000 yılında %70.7, 2001 yılında ise %74.5 verim kaybı olduğu saptanmıştır. 5) Denemelerde yabancı otlu kalma süresi arttıkça soğan çapında azalmalar saptanmıştır. Devamlı otsuz tutulan kontrol parsellerine göre devamlı otlu tutulan parsellerin ortalama çap büyüklüğünün 2000 yılında %34.9, 2001 yılında ise %42 azaldığı belirlenmiştir. 6) Sonuç olarak; soğan çapı ve verimindeki kayıpları önlemek için soğanların %50'sinin çıkışından itibaren en fazla 10 gün otlu bırakılabileceği ve çıkıştan itibaren 30 gün otsuz bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Birde arpacıktan soğan üretiminde kritik periyot soğanın çıkışından sonraki 4. ile 5. haftalar olarak belirlenmiştir. Bu aşamadan sonra yapılacak yabancı ot kontrolünün ekonomik bir getirişi olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATION OF WEED SPECIES IN BULB ONION GROWING AREAS OF TOKAT-TURKEY; DETERMINATION OF ECONOMIC THRESHOLD OF THE WEEDS AT DIFFERENT GROWTH STAGES OF ONION Ayşe KIZILKAYA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Master Thesis 2003, 73 pages Supervisor : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury : Assoc. Prof. Dr. İzzet KADIO?LU Jury : Asst. Prof..Dr. Solmaz SÖZERİ Jury : Asst. Prof. Dr. Yusuf YANAR Jury : Asst. Prof. Dr. Naif GEBELO?LU This study was carried out far identification of weeds in onion {Allium cepa L) sowing areas and investigation of their effects on the yield in Tokat Province, Turkey, (Kazova and Kelkit valley). The field trials were conducted in experimental field of Gaziosmanpaşa University, Agricultural Faculty, in 2000-2001 years. The surveys were carried out in Tokat Kazova (Centrum and District of Turhal,) in 2000 year. The randomized complete blocks design was employed with four replicates. The main factors that were investigated were as follow: post emergency of 50% of onions weedy conditions for 10, 20, 30, 40, 50 days and then weed-free conditions; post emergency of 50% of onions, weed-free conditions for 10, 20, 30, 40, 50 days followed by weedy conditions; all weedy and all weed-free conditions (control) during growing periods.IV The results obtained from survey and experiment indicated; 1. A total of 73 weed species belonging to 27 families were identified in Kazova, out of which one was Cryptogamae, one was Monocotyledonae, while 25 were Dicotyledoneae (2 parasitic). A total of 83 weed species belonging to 31 families were identified in Kelkit valley. While 27 of which were Dicotyledoneae (1 parasitic), three were Monocotyledoneae and one was Cryptogamae. 2. A total of 11 dominating weed species determined in more than 50% of the lands in Kazova. The most intensive of which (13.81%) was Convolvulus arvensis L. In the same way 15 dominating weed species determined in more than 50% of the lands in Kelkit valley was determined, the most intensive (17.48%)of which was Amaranthus retroflexus L. 3. The number or weed species that were found in the trial area was 33 in 2000 year, and 28 in 2001 year. 4. It was found that the longer the weedy period, the greater the loss in yield. According to the all weed-free conditions, the yield loss in all- weedy conditions reached 70.7% in 2000 year, and 74.5% in 2001 year. 5. It was also determined that the diameter of onions decreased along with the longer weedy period. Compared to all weed-free conditions, the onion diameter in all weedy conditions decreased by 34.9% in 2000 and by 42% in 2001 year. 6. It was concluded that, in order to prevent the loss in yield, the onion growing area must be kept weed free for 30 days post emergence, and also revealed that it could be weedy maximum 10 days. Also“economical-threshold”for weed control in onion production from small tuber seed is the 4th or 5th weeks after emergence of onions. Weed control in later stages was not found to be economical application.