Ordu-Kabadüz koşullarında bazı patates (Solanum tuberosum L. ) genotipleri üzerinde araştırmalar
Investigations on some potato (Solanum tuberosum L. ) genotypes in the ecological conditions of Ordu-Kabadüz
  1. Tez No: 134411
  2. Yazar: KEMAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Solanum tuberosum, yerel genotip, yumru verimi, kuru madde oranı, Potato, Solarium tuberosum, local genotype, tuber yield, dry matter rate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET ORDU-KABADÜZ KOŞULLARINDA BAZI PATATES (Solunum tuberosum L.,) GENOTİPLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Kemal YILMAZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2003, 81 sayfa Danışman : Doç. Dr. Güngör YILMAZ Jüri : Prof. Dr. M. Emin TUGAY Jüri : Doç. Dr. Hüseyin KOÇ Jüri : Doç. Dr. Sabri GÖKMEN Jüri : Yard. Doç. Dr. Ali ECE Bu araştırma 2001 yılı vejetasyon döneminde Ordu-Kabadüz koşullarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada 16'sı tescilli, 13' ü yerel olmak üzere toplam 29 adet patates genotipi incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre yumru verimleri dekara 2196,3-7671,3 kg arasında değişmiş ve en yüksek yumru verimi Cosmos çeşidinden alınmıştır. Toplam ve pazarlanabilir yumru verimleri bakımından tescilli çeşitler yerel genotiplerden daha yüksek verimli olmuşlardır. Yerel genotipler arasında en yüksek yumru verimi Gürgentepe Sarısı'ndan (5754,7 kg/da) elde edilmiştir. Araştırmada incelenen diğer özelliklerden bitki boyu 45,8-68,9 cm, ana sap sayısı 3,6-6,4 adet, ortalama yumru ağırlığı 66,5-165,2 g, ocak başına yumru sayısı 6,5-13,7 adet ve kuru madde oranlan ise % 15,8-28,9 arasında değişmiştir. Yerel genotiplerin ortalama kuru madde oranlan (% 24,2), tescilli çeşitlerin ortalamasından (% 20,7) daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada yerel genotiplerin ocak başına yumru sayılan tescilli çeşitlerden daha fazla iken, tescilli çeşitlerin ise ortalama yumru ağırlıkları yerel genotiplerden daha yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT INVESTIGATIONS ON SOME POTATO (Solatium tuberosum L.) GENOTYPES IN THE ECOLOGICAL CONDITIONS OF ORDU-KABADUZ Kemal YILMAZ Gaziosmanpaşa University Institute of Natural Sciences, Department of Field Crops Master Thesis 2003, 81 pages Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Güngör YILMAZ Jury: Prof. Dr. M. Emin TUGAY Jury: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KOÇ Jury: Assoc. Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury: Asst. Prof. Dr. Ali ECE This experiment was carried out as a completely randomized block desing with three replications in the environmental conditions of Ordu-Kabadüz in the 2001 vegetation period. Total number of genotypes investigated in the study was 29, of which 16 were registrated cultivars and 13 were local genotypes. Based on the results, tuber yield was determined between 21963 and 76713 kg per hectare and the highest tuber yield was obtained from the Cosmos cultivar. The registered cultivars had higher total and marketable tuber yields than the local genotypes. The highest tuber yield among the local genotypes was obtained from the Gurgentepe Yellow genotype (57547 kg/ha). From the other plant characteristics investigated in the study, plant height was between 45,8 and 68,9 cm; main stem number ranged from 3,6 to 6,4 per hill; mean tuber weight changed between 66,5 and 165,2 g; number of tuber per hill were between 6,5 and 13,7 and dry matter rate changed between 15,8 % and 28,9 %. While the average dry matter rate of the local genotypes was 24,2 %, it was 20,7 % in the registered cultivars. Although the number of tubers per hill was determined higher in the local genotypes, the registered cultivars had higher mean tuber weight in this study.