Poliaminlerin bitki büyüme düzenleyicileri ile olası ilişkisi
Correlation between polyamines and growth regulators
- Tez No: 134436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polyamines, Auxin, Cytokinin, Capsicum annuumL
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET POLİAMİNLERİN BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİ İLE OLASI İLİŞKİSİ ÜNAL,Düek Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yr& Doç. Dr. Meliha GEMİCİ Eylül 2003, 56 sayfa PoUaminler, yaşam için gereli olduğu düşünülen ve tüm prokaıyot ile ökaıyot canlılarda doğal olarak bulunan bileşiklerdir. Her ne kadar fonksiyonları kesin olara açılanmamış olsa da; replikasyon, transkripsiyon ve translasyonda, embriyonik gelişimde, hücre siklusunun düzenlen-mesinde, programlanmış hücre ölümünde ve kanserde spesifik rollere sahip oldukları bilinmektedir. Yaşam için bu kadar önemli roller üstlenen bu bileşiklerin metabolik yolları açıklanmış olmasına karşın, bitki ve hayvanlarda, hormonlarla olan ilişkileri kesin olarak hala bilinmemektedir. Bu çalışmada, bir büyüme hormonu ve hücre suçlusunu kontrol eden etmenlerden biri olan sitokinin ve oksinler ile poliaminler arasında bir korelasyon araştırılmıştır. Anahtar Sözcükler; Poliamin, Oksin, Sitokinin, Capsicum anmamı L.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CORELATION BETWEEN POLYAMINES AND GROWTH REGULATORS UNAL,Dilek M. Sc. Thesis, Biology Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha GEMÎCl September 2003, 56 pages Compounds of Polyamines, considering to be essential for life, are found to be in procaryotes and eucaryotes. Although their exact functions have not yet been identified, it is clear that the polyamines play important specific roles in a number of cellular processes such as replication and translation, embryonic development, cell cycle, programmed cell death and cancer. In addition, the metabolic pathway of these compounds is lighten in recent years, the relationship between polyamines and hormones still remains unclear, m this study, we suggest that cytokinin and auxin, a plant growth hormone and regulating cell cycle progression, could be correlated with polyamines.