İzmir'de patates üretimi, pazarlaması ve sorunları üzerine bir araştırma: Ödemiş ilçesi örneği
A research on the production, marketing and problems of potato in İzmir: An example from Ödemiş
- Tez No: 134435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, patates üretimi, patates pazarlaması, Potato, potato production, potato marketing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma Türkiye'de patates üretiminde üçüncü sırada yer alan İzmir ilinin, Ödemiş ilçesinde patates üretimi yapan işletmelerden seçilen 80 işletmeyi kapsamaktadır. Çalışmada önce patatesin Türkiye'deki ve dünyadaki önemi, patates yetiştiriciliğinin teknik ve ekonomik yönleri, patates pazarlaması ve sorunları ortaya konulmuştur. Daha sonra seçilen işletmelerin sosyo-ekonomik yapılan, sermaye bileşimi, pazarlama ve örgütlenme yapılan verilmiş ve işletmelerin patates üretim dalma ait brüt üretim değeri, değişken masrafları ve brüt marjı hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda patatesin üretim dalının masraflarının yüksek olduğu tespit edilmiş olup, patates üretim faaliyetinde dekardan negatif brüt marj elde edildiği belirlenmiştir. Patatesle ilgili olarak dünyada değişen tüketim şekilleri ve gelişen patates işleme sanayine karşın, Türkiye'de halen pazar bulma sıkıntıları yaşanmakta gerek üretim, gerek işleme ve gerekse dışsatım konusunda gerekli adımların atılması durumunda hem iç tüketimde hem de dış satımda önemli gelişmeler sağlanacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research covers 80 farms cultivating potato in Ödemiş the district of İzmir ranking the third place in potato production in Turkey. The importance of potato in Turkey and world, the technical and economical aspects of potato production, marketing of potato and its problems, socio-economic structures of selected farms, capital composition, structures of marketing and cooperation are exposed. Gross production value of potato enterprise, variable costs and gross margin are calculated. In the light of findings it is found that inputs of potato cost too much and there is no balancing in formation of current price. In spite of the changing consumption of potato and the increase in potato process in world, there is still problems to find markets in Turkey. Therefore, it can be stated that, with the requirement solutions in production, processing and exporting, the problems can be overcomed.