Urla (İzmir) kent merkezi ve yakın çevresi örneğinde görsel etki değerlendirme çalışması
The Study in the context of visual impact assessment of Urla (İzmir) town center and its environs
- Tez No: 134444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Görsel etki değerlendirme, görsel analiz, görsel algılama, Urla, Visual impact assessment, visual analysis, visual perception, Urla
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET URLA (İZMİR) KENT MERKEZİ VE YAKIN ÇEVRESİ ÖRNEĞİNDE GÖRSEL ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI COŞKUN HEPCAN, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan KAPLAN Aralık 2003, 213 sayfa Günümüz yerleşimlerinde yaşanan hızlı değişimlere bağlı olarak, fiziksel ve sosyal yapının yeniden şekillenmesiyle, yerleşimler giderek geleneksel değerlerini ve kimliklerini kaybetmektedir. Doğal ve kültürel karakteristiklerin yitirilmesini, yerleşimlerin bugünü ve geleceğine yönelik fiziksel gelişimim ve sosyal yaşamını görsel bağlamda ele alan görsel etki değerlendirme kapsamındaki araştırmalar giderek önem kazanmaktadır. Urla ilçe merkezini ve yakın çevresini farklı peyzajlar olarak 4 bölge kapsamında işleyen bu çalışmada; arastana materyalini oluşturan bölümlere ait video görüntüleri, fotoğraflar ve bu fotoğraflara ait fotomontaj görüntüleri araştırmacı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 4. sınıf öğrencileri tarafından değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler“görsel etki değerlendirme”bağlanımda değerlendirilerek Urla'nın mevcut sorunları ortaya konmuş, günümüz ve geleceğine yönelik olarak çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE STUDY IN THE CONTEXT OF VISUAL IMPACT ASSESSMENT OF URLA (IZMIR) TOWN CENTER AND ITS ENVIRONS COŞKUN HEPCAN, Çiğdem Msc in Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan KAPLAN December 2003, 213 pages The settlements in recent years are in the process of degenerating their own traditional values and identities related to the dramatic and rapid transformations through re-arrangement of physical and social structure. The visual impact assessment studies are taking a more and more leading role with some guiding characteristics in evaluating cultural and natural assets, the degree of degradation of natural and cultural features and reshaping actual-future physical development and social life in the settlements. In this study dealing with 4 different areas in the context of landscapes delineated in Urla Town (İzmir) and its environs; video images, photographs and photo-montage images are assessed by the researcher and the undergraduate students from the department of Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, Ege University. Consequently existing-future major issues regarding physical development as well as social life in Urla Town Center are identified and some concrete and easily adaptable recommendations are opened to discussion in order to create a new vision for future town form particularly with the guidance of the outcomes of above mentioned visual impact assessment procedure.