İnternet ortamında dosyaların optimal yerleştirilmesi
Optimal allocation of files on the internet
- Tez No: 134459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. URFAT NURİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ağlan, Dağıtılmış Veri İşlem Sistemi (DDP), Veri Tabam, Optimal Yerleşim, Karma Tam Sayılı Programlama, Çantalar Sistemi Problemi, Dal-Sınır Tekniği, Heuristic Algoritmalar, Computer Networks, Distributed Data Proccessing System, Database, Optimal Allocation, Mixed Integer Programming, The Problem Of System Of Bags, Branch And Bounded Techique, Heuristic Algorithms
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
V ÖZET İNTERNET ORTAMINDA DOSYALARIN OPTÎMAL YERLEŞTİRİLMESİ AYVAZ, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Urfat NURİYEV Şubat 2002, 119 sayfa Bilgisayar ağlarının tasarımında önemli noktalardan birisi de dağıtılmış veri tabanının esas karakteristiklerinin belirlenmesi problemidir. Bu problemin çözümünde, ağın düğüm noktalarındaki veri kütüklerinin optimal yerleştirilmesi problemiyle karşılaşılır. Dağıtılmış veri tabanına dahil olan kütüklerin optimal paylaşılması problemleri, bazı çelişkili faktörlerin varlığından meydana gelir. Buna göre de bu tür problemlerde optimalleşme kriteri olarak farklı parametreler göz önüne alınır. Bu çalışmada internet ortamında dosyaların en optimal olacak şekilde yerleştirilmesi probleminin nasıl ortaya çıktığı, sorunun çözümünün sağlayacağı avantajlar, çözüm için önerilen bir takım matematiksel modeller ve algoritmalar incelenmiştir. Bu modeller, tamsayılı programlama ve karma tam sayılı programlama modelleri gibi gösterilmiştir. Bu modellerin birçoğu ise Çantalar Sistemi Problemine çevrilmiştir. Çalışmanın sonunda Çantalar Sistemi Problemini çözmek için FÖRTRAN-77 dilinde bir program hazırlanarak uygulamaya yer verilmiştir.VI
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OPTİMAL ALLOCATION OF FİLES ON THE INTERNET AYVAZ, Ash M.S. Thesis Mathematics Department Supervisor: Assoc. Doç. Dr. UrfatNURlYEV February 2002, 119 pages One of the important points in the design of computer networks is the problem of determining the essential characteristics of of distributed database. In the analysis of this problem, one faces the problem of optimal allocating of data files in the nodes of the network. The poblems relating to the optimal allocation of distributed database and involved data files, are resulted by the existense of some contradictory factors. Accordingly, various parameters are considered as the criterion of optimization in such kinds of problems. In this study, how the problem of distribution of files on the Internet have arisen, the advantages that the solution of this problem would provide, and a number of mathematical models and algorithms offered for the solutions are analyzed. These models are shown as integer programming and mixed integer programming models. Many of these models have been converted into Problem of System of Bags. At the end öf the study, an application that would be prepared for a program prepared to solve the Problem of System of Bags, is also given.VIII