Avrupa Topluluğu'nda çevre politikaları ve uygulamaları, 1990-2000'li yılların karşılaştırılması
Politics on environment and it's applications in European Union, comparison between the years 1990-2000
- Tez No: 134468
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: EEU, Environmental Politics, Pollution, Natural Sources, Environmental Pressure, Sustainable Development, Maastricht Agreement
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET AVRUPA TOPLULUĞUNDA ÇEVRE POLİTİKALARI VE UYGULAMALARI 1990 - 2000' Lİ YILLARIN KARŞILAŞTIRILMASI GÜMÜŞ, Zuhal Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi Prof.Dr.Fethi DOĞAN Ekim 2003, 86 sayfa Bu tezde Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun doğuşundan Avrupa Birliğine geçiş süreci ve sonrasındaki çevre politikaları incelenmiştir. İktisadi büyüme,enerji ve madde tüketimi; atık ve kirliliğin artışı anlamına geldiğinden çevre üzerindeki baskılarda artmıştır.Bu eğilimler geri dönülemez biçimde toprak,habitat,biyo çeşitlilik ve doğal kaynak kaybına yol açmakta ve yaşam süremizde geri dönüşü olmayan yerel,bölgesel ve küresel çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Avrupa Birliği, Avrupa'da çevreyi tehdit eden kirlilikle, ortaya çıktığı her yerde mücadele etmeyi ve önlemeyi amaçlamış, bunun içinde toplumun tüm kesimlerinin katkıda bulunmasına bağlı geniş tabanlı stratejiler üretmiştir. Avrupa Birliğinin temel hukuksal belgesi 1957 Roma Antlaşması olup 1992 Maastricht Antlaşması ile çevre politikalarının oluşum ve gelişim süreci incelenmiştir. 1997 Amsterdam Antlaşması ile“sürdürüle bilir kalkınma”ve“çevrenin korunması”için alınacak önlemler bütünleş- tirilmiştir.2000 yılında imzalanan Nice Antlaşması ile Avrupa Birliğinin çevre ile ilgili normları daha üst düzeye çıkarılmış ve çevre sorunlarının çözümüne verilen önem bir kat daha artmıştır. Anahtar Sözcükler : AET,Çevre Politikaları, AB, kirlilik, doğal kaynaklar,çevresel baskılar, sürdürülebilir kalkınma, Maastricht Antlaşması
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT POLITICS ON ENVIRONMENT AND IT'S APPLICATIONS IN EUROPEAN UNION, COMPARISON BETWEEN THE YEARS 1990-2000 GÜMÜŞ, Zuhal Msc in Environmental Science Supervisor: Prof.Dr.Fethi DOGAN October 2003, 86 pages The environmental politics in the beginning of European Economic Union's formation and transformation stages to European Union and It's consequence was discussed in this master thesis. Economical growth, energy and material consuming means the increase of wastes and pollutants so, the pressure on environment naturally increased too. Those trends causes the loss of non-renewable soil, habitat, bio-diversity and natural sources and brings out the non- recycling local, regional and global problems in human life. European Union aimed to struggle and prevent pollution which threating the nature where ever occurred therefore European Union, produce the widespread strategies including all different societies in public. The main constitutional document is 1957 Rome Agreement and the beginning and development stages of 1992 Maastricht Agreement on environmental politics was examined. By signing the Agreement of Amsterdam in 1997, preventions for“Sustainable Development”and“Nature Protection”are integrated The norms of European Union about environment are moved upper levels with the Agreement of Nice signed in 2000 and the importance of the solutions on environmental problems are also increased.