Bolu ormanları üzerine dendrokronolojik çalışmalar
Dendrochronological research on forests of Bolu
  1. Tez No: 134469
  2. Yazar: HATİCE GÜRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dendrokronolojik çalışma, yıllık halka
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET BOLU ORMANLARI ÜZERİNE DENDROKRONOLOJİK ÇALIŞMALAR GÜRCAN,Hatice Yüksek Lisans Tezi,Çevre Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ Eylül 2003, 60 sayfa Bolu ilinde karaçam,sarıçam,kayın,göknar ormanları üzerinde dendrokronolojik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Ağaçlarda yıllık halka genişliğinin değişimine göre yapılan çalışmamızda,yıllık halka genişlikleri ile, yıllık yağış arasında sıkı ilişki olduğu belirlenmiştir. 1700'lü yılların ikinci yansına değin değerlendirmeler yapabildiğimiz çalışmamızda, geçmişte yağışlı ve kurak dönemlerin birbirini takip ettiği, 1950'lerden sonra ise genelde kuraklık yaşandığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DENDROCHRONOGICAL RESEARCH ON FORESTS OF BOLU GÜRCAN, Hatice Msc in Environment Sciences Supervisor: Prof. Dr. Yusuf GEMİCİ September 2003, 60 pages The dendrochronological research is done on forest of black pine, yellow pine,beech, fir in the city of Bolu. In this research, the trees are determined according to changing of ring width yearly. As a result, it is realized that there are connections between yearly ring width and yearly raining. In this thesis, the searches are determined since the second half term of 1700. In conclusion, it is investigated that the raining and aridly terms follow eachother and after 1950 the the aridly term generally occurs. Keywords : dendrochronological research, tree rings.