Zeytinyağları (naturel, rafine) ve pirina yağlarının benzo(a)piren nicelikleri üzerine araştırmalar
Investigations of benzo(a)pyrene content of olive oils and olive residue oils
  1. Tez No: 134467
  2. Yazar: SİBEL KAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zeytinyağı, pirina yağı, polisiklik aromatik hidrokarbon, benzo(a)piren, HPLC/FLD, GPC, SPE, olive oil, olive-residue oil, Benzo(a)pyrene, polycyclic aromatic hydrocarbons, HPLC/FLD, GPC, SPE
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
V ÖZET ZEYTİNYAĞLARI(Naturel, Rafine) VE PİRİNA YAĞLARININ BENZO(A)PİREN NİCELİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KAÇAN, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Kemal ÜNAL Mart 2003, 55 sayfa Bu çalışmada Aydın ve Körfez Bölgesi'ndeki zeytin sıkma tesislerinden toplanan 51 adet Naturel ve Rafine zeytinyağı ile pirina yağı örneklerinin Benzo(a)piren (BaP) nicelikleri incelenmiştir. Örnekler, sıvı-sm partisyon işlemiyle ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuş, zeytinyağı örnekleri silikajel-spe kolonlarla, pirina yağı örnekleri ise spe kolonlara ilaveten ayrıca jel permesyon kromatografi tekniği uygulanarak temizlenmiş ve yüksek basınç srvı kromatografi/ floresans dedektör ile miktar analizi yapılmıştır. Rafine zeytinyağlarında 0-0.5 ug/kg düzeyinde BaP tespit edilmiştir. Pirina yağlarında ise 0.8-10 ug/kg arasında değişen niceliklerde BaP tespit edilmiştir. Naturel Zeytinyağı örneklerinin hiçbirinde BaP bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON BENZO(A)PYRENE CONTENT OF OLIVE OILS AND OLIVE RESIDUE OILS KAÇAN, Sibel Master Thesis, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. M Kemal Ünal March 2003, 55 pages In this study 51 samples of olive oils (virgin&refined) and olive-residue oils collected from Aydın and Bay region were analysed for Benzo(a)pyrene(BaP). The analytical method involved extraction by liquid- liquid partition, clean-up by silica gel and gel permeation chromatography and analysis by high performance liquid chromatography with a fluorescence detector. Benzo(a)pyrene was found in refined olive oils at levels up to 0.5 ug/kg. Olive-residue oils showed relatively higher levels of BaP, ranging from 0.8-10 ug/kg. BaP was not found in virgin olive oils.