Düz örme makinelerinde üretilen üç boyutlu kumaşların özellikleri üzerine bazı araştırmalar
Some researches upon the three dimensional fabrics produced on the flat knitting machines
- Tez No: 134492
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARZU BAYAZIT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Üç boyutu kumaş, düz örme makineleri, fiziksel özellikler, boyutsal özellikler, regresyon analizi, Three dimensional fabrics, flat kitting machines, physical properties, dimensional properties, regression analyze
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
V ÖZET DÜZ ÖRME MAKİNELERİNDE ÜRETİLEN ÜÇ BOYUTLU KUMAŞLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BAZI ARAŞTIRMALAR GÖRKEN, Seçkin Onur Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arzu Bayazıt Eylül 2003, 97 sayfa Son yıllarda gerek giysilik ve gerekse teknik amaçlı kullanılan üç boyutlu kumaşların önemi giderek artmaktadır. Özellikle spor giysilerde, döşemeliklerde, filtrelerde ve sağlık sektöründe farklı yapılarda üç boyutlu kumaşlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, düz örme makinesinde üç farklı yapıda üretilen üç boyutlu kumaşlar incelenmiştir. Bu kumaşlar iki farklı ipliğin değişik kombinasyonlarıyla üç farklı sıklık değerinde örülmüştür. îki farklı relaksasyon işleminden sonra kumaşların fiziksel ve boyutsal özellikleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçların, seçilen parametrelere göre değişimi ve aralarındaki ilişkiler bir sistematik içerisinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOME RESEARCHES UPON THE PROPERTIES OF THE THREE DIMENSIONAL FABRICS PRODUCED ON THE FLAT KNITTING MACHINES GÖRKEN, Seçkin Onur MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Arzu Bayazıt (Ph. D.) September 2003, 97 pages In last few years, the importance of three dimensional fabrics which is used for clothing and technical purposes has increased. The three dimensional fabrics in different structures are especially being used in sportswear, covering materials, filters and health applications. In this work, a research about three dimensional fabrics in three different structures which were produced on flat knitting machines have been presented. The fabrics which have three different densities were knitted with combinations of two different yarns. After two different relaxation processes, the physical and the dimensional properties have been analyzed statistically. The variety of results according to the chosen parameters and the relationship with each other were given systematically.