Düz yataklı atkılı örme makinelerinde üretilen giysilerde akıllı tekstillerin kullanımı
Manufactured on flat bed weft knitting machines use of smart textiles in clothes
  1. Tez No: 771148
  2. Yazar: SUZAN TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE BİRET TAVMAN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Tekstiller, Örme Tasarım, Tekstil Tasarım, Yenilikçi Tasarım, Smart Textile, Knitwear Design, Textile Design, Innovative Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tekstil tasarımı farklı disiplinlerden üretilen bilgi, buluş ve yeniliklerin kumaş ve giysi tasarımında yeniden yorumlandığı yaratıcı bir süreçtir. Yapılan gözlem ve literatür taramalarında, sanayinin önemli bir alanı olan tekstil sektöründe son yıllarda bilimsel çalışmalar ve teknolojik gelişmelerin etkileri görülmektedir. Günümüzde giysilerin koruyucu ve estetik özelliği ile birlikte tüketici beklentilerinde fonksiyonel ve yüksek teknik performansa sahip giysi tasarımlarına talep artmaya başlamıştır. Tekstil sektörünün hızla büyüyen alanı akıllı tekstiller teknoloji, tasarım ve mühendislik gibi alanların desteğiyle gelişmektedir. Yüksek performansa sahip teknik liflerden elde edilen, yenilikçi iplik ve akıllı tekstil malzemeleri ile tasarım nesneleri zenginleşmektedir. Örme makineleri farklı kalınlık ve yüzey özelliğine sahip iplik kullanım olanağı sunmaktadır. Örme ve akıllı tekstil malzeme birlikteliği ile yaratıcı, fonksiyonel ve estetik tasarımlar yapılmaktadır. Örme teknolojisi iki boyutlu ve üç boyutlu tasarım, kalıp ile dikişsiz üretim tekniğiyle özgün tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Yenilikçi iplikler, örme teknolojisi ve tasarımı, akıllı tekstiller ve örme koleksiyonu tez içerisinde genel çerçevede ele alınmıştır. Çalışma sonunda akıllı tekstil malzemesi olan fonksiyonel iplikler ile yapılan örme tasarımlarında, deneysel yaklaşım benimsenmiş ve estetik, işlevsel ve özgün yüzey tasarımları çalışılmıştır. Literatür ve tekstil endüstrisinde yeni bir alan olan akıllı tekstiller ile örme tasarım birlikteliğinin önemi, tasarımın bilim ve sanat arasında ki anlamlı köprü olduğuna dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Textile design is a creative development process in which knowledge, inventions and innovations from different disciplines are reinterpreted in fabric and clothing design. In the observations and literature reviews, the effects of scientific studies and technological developments in the textile sector, which is an important area of the industry, have been observed in recent years. Today, together with the protective and aesthetic features of the clothes, the demand for functional and high technical performance garment designs has started to increase in consumer expectations. The rapidly growing field of the textile industry is developing with the support of fields such as smart textiles, technology, design and engineering. Design objects get better with innovative yarn and smart textile materials made from high-performance technical fibres. Knitting machines provide the possibility of using yarn with different thickness and surface properties. Creative, functional and aesthetic designs are made with the combination of knitting and smart textile materials. Unique designs emerge with knitting technology, two-dimensional and three-dimensional design, pattern and seamless production technique. Innovative yarns, knitting technology and design, smart textiles and knitting collection are discussed in general in the thesis. At the end of the study, an experimental approach was adopted in knitting designs made with functional yarns, which are smart textile materials, and aesthetic, functional and original surface designs were studied. It has been pointed out that the importance of smart textiles, which is a new field in the literature and textile industry, and knitted design together, and that design is a meaningful bridge between science and art.