Melas ve melaslı atık sularda mikroorganizmalar tarafından renk giderimi
Decolorization of molasses and molasses wastewater by microorganisms
- Tez No: 134520
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: renk giderimi, melas, melaslı atık su, kuru hücre ağırlığı, decolorization, molasses, molasses wastewater, dry cell mass
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET MELAS VE MELASLI ATIK SULARDA MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN RENK GİDERİMİ PAZARBAŞI, M.Barış Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. İsmail KARABOZ Ocak 2003,79 sayfa Bu çalışmada İzmir civarındaki bir fabrikadan alman melas ve melaslı atık sularda, mikroorganizmalar ile renk giderimini sağlamak amaçlanmıştır. Renk giderimi, membran filtrasyon tekniği ile örneklerin süzülmesinden sonra absorbansda azalma yüzdesi olarak spektrofotometre kullanımı ile hesaplanmıştır. Melas ortamında Geotrichum candidum ve Geotrichum penicillatum ile sırasıyla %39 ve %34'lük renk giderimi sağlanmıştır. Candida tropicalis ile melas ortamında belirgin bir renk giderimi (%3-4) gözlenmemiştir. Melaslı atık su ortamında Aspergillus niger ile %31,6'lık renk giderimi tespit edilmiştir. Aspergillus fumigatus (%l-2) ve Aspergillus foetidus (%7,5) ile belirgin bir renk giderimi saptanmamıştır. Melaslı atık su ortamında (%6,25v/v), Coriolus versicolor ve Phanerochaete chrysosporium ile sırasıyla %35 ve %9,5'luk renk giderimi tespit edilmiştir. Melaslı atık su ortamında (%12,5v/v), C.versicolor ile %14'lük, P. chrysosporium ile %5,9'luk bir renk giderimi tespit edilmiştir. Pseudomonas fluorescens ile belirgin bir renk giderimi (%2-3) gözlenmemiştir. Ayrıca mikroorganizmaların inkubasyon süresi boyunca pH değişimine, toplam şeker miktarında azalmaya ve kuru hücre ağırlıklarına bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DECOLORIZATION OF MOLASSES AND MOLASSES WASTEWATER BY MICROORGANISMS PAZARBAŞI, M.Barış Msc in Biology Supervisor: Prof Dr. Ismail KARABOZ January 2003,79 pages In this study, decolorization of molasses and molasses wastewater, taken from a plant around Izmir, was aimed. The decolorization was determined as the percentage of decrease in absorbance, using spectrophotometer after filtering the samples by membran filtration process. In molasses medium,39% and 34% rates of decolorization were obtained by Geotrichum candidum and Geotrichum penicillatum, respectively. A certain decolorization (3-4%) wasn't observed by Candida tropicalis in molasses medium. In molasses wastewater medium 31,6% decolorization rate was detected by Aspergillus niger. Certain decolorization rates by A.fumigatus (1-2%) and A.foetidus (7,5%) weren't determined. In 6,25% (w/v) molasses wastewater medium, 35% and 9,5% decolorization rates were achieved by Coriolus versicolor and Phanerochaete chrysosporium, respectively. 14% and 5,9% decolorization rates were achieved by C.versicolor and P. chrysosporium, respectively in 12,5% (w/v) molasses wastewater medium. A certain decolorization (2-3%) wasn't observed by Pseudomonas fluorescens. In addition, pH changing, total sugar reduction and dry cell mass were studied during incubation periods of microorganisms.