Türkiye'de farklı bölgelerde yetişen istiridyelerde (Ostrea edulis) elektroforetik yöntemle genetik farklılıkların araştırılması
Research of genetical differences in oysters (Ostrea edulis) from different regions in Turkey with electrophoretical method
- Tez No: 134525
- Danışmanlar: PROF. DR. G. ATİLLA ALPBAZ, DOÇ. DR. GÜLDEHEN BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İstiridye (Ostrea edulis), enzim, elektroforez, polimorfizm, Oyster (Ostrea edulis), enzyme, electrophoresis, polymorphism
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
V ÖZET TÜRKİYE' DE FARKLI BÖLGELERDE YETİŞEN İSTİRİDYELERDE (Ostrea edulis) ELEKTROFORETİK YÖNTEMLE GENETİK FARKLDLDKLARIN ARAŞTBRDLMASI ÖZCAN, Emel Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriliciliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ Doç. Dr. Güldehen Bilgen Ocak 2003, 53 sayfa Bu çalışmada, Çanakkale Boğazı ve İzmir Körfezine ait istiridye populasyonlarında genetik varyasyonu belirlemek amacı ile toplam 40 adet istiridyeden doku örnekleri alınmışta. İki bölgeye ait istiridye populasyonları arasında Pgm (Phosphoglucomutase), Mdh (Malate dehydrogenase) ve Est (Esterase) enzimleri bakımından genetik farklılıklar araştırılmıştır. Enzimlerin elektroforetik analizi, kesikli tampon sistemi kullanılararak, % 12 Tik yatay nişasta j el elektroforeziyle yapılmıştır. İncelenen 2 populasyonda da Est enzimi monomorfik, Mdh, Pgml ve Pgm2 enzimleri ise polimorfik bulunmuştur. Pgm enzim sistemi bakımından 2 lokus belirlenmiştir (Pgml ve Pgm2). -İ uyum testi ile Mdh (^=1.8607 p>0.05) ve Pgm2 (x^O.816 p>0.05) enzim lokusları bakımından incelenen tüm istiridye populasyonu Hardy- Weinberg kuralına göre dengede çıkmıştır. Pgml enzim lokusu için yapılan jf2 uyum testine göre (x2=5.195 p0.05) olarak bulunmuştur. 3 enzim sistemi bakımından genotip/fenotip dağılımları incelenen tüm bölge populasyonuna bağımsızlık göstermektedir. Genotip/fenotip dağılımları bakımından tüm istiridye populasyonları arasında herhangi bir farklılık yoktur.O Tüm istiridye populasyonuna ait heterozigotluk değerleri Mdh lokusu için 0.2, Pgml enzim lokusu için 0.58 ve Pgm2 enzim lokusu için 0.33 olarak bulunmuştur. Çalışmada izmir ve Çanakkale istiridye populayonları arasındaki genetik benzerlik katsayıları, Mdh ve Pgml enzim lokusları için; 1 ve Pgm2 içinse 0.994 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar her iki populasyon arasında incelenen 3 enzim sistemi balonundan genetik benzerliğin çok yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH OF GENETICAL DIFFERENCES IN OYSTERS {Qstrea edulis) FROM DIFFERENT REGIONS IN TURKEY WITH ELECTROPHORETICAL METHOD ÖZCAN, Emel MSc in Aquaculture Branch of Science Supervisors: Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ, Assoc. Prof. Dr. Güldehen BİLGEN January 2003, 53 pages In this study, issue samples had been collected from 40 oyster specimen with the aim of determination of oyster populations in Çanakkale Strait and Gulf of İzmir. Genetic variation between oyster populations from these two regions had been investigated by using Pgm, Mdh and Est. Electrophoretical analysis of enzymes had been done by 12% horizontal starch gel electrophoresis using discontinuous buffer system. Separation of enyzmes types considered populations; Est was monomorphic, Mdh, Pgml and Pgm2 were polymorphic. Total oyster population which had been searched by Mdh (%2=1,8607 p>0,05) and Pgm2 (^=0,S16 p>0,05) with x2 adaptation test was balanced according to the Hardy Weinberg equilibrium. As the result of ^ adaptation test for Pgml enzyme locus, oyster population was nor balanced according to the Hardy Weinberg equilibrium (x2=5,195 p0,05). The genotypic/phenotypic distributions with respect to 3 enyzmes loci were indicated independence to total population. According to genotype/phenotype distributions no difference had been detected between all oyster populations. For total oyster population; heterozygosity for Mdh locus was 0,2, for Pgml was 0,58 and for Pgm2 was 0,33 In the study, genetic coefficiency between Izmir and Çanakkale populations by Mdh and Pgml enzyme locus was 1 and by Pgm2 was 0,994. Genetically these results show that both populations are very similar genetically from each others.