Yoğun manyetik kayıt ortamlarında depolanan bilginin zamanla bozulması: Süperparamanyetik etki
Stored information decay with time at high density magnetic recording medium superparamagnetic effect
  1. Tez No: 134539
  2. Yazar: YAVUZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AVGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey kayıt, süperparamanyetik etki, manyetik bozulma, manyetik viskozite. «-gggmSZ, Perpendicular recording, superparamagnetic effect, magnetic decay, magnetic viscosity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET YOĞUN MANYETİK KAYIT ORTAMLARINDA DEPOLANAN BİLGİNİN ZAMANLA BOZULMASI: SUPERPARAMANYETİK ETKİ ÖZTÜRK, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Doç.Dr. İbrahim AVGIN Ağustos 2003, 70 sayfa Gelişmiş manyetik kayıt sistemleri; yüksek kayıt yoğunluğu, düşük gürültü sinyali ve hızlı okuma-yazma özelliklerine sahip olmalıdır. İlerlemeler, bu özelliklerle ve termal kararlılığa sahip film veya manyetik tanecikli ortamların geliştirilmesi ile mümkündür. Manyetik kayıt sistemlerinde termal kararlılık sorunu, süperparamanyetik etki olarak bilinen fiziksel kısıtlamadır. Termal etki ile enerji engeli üzerinden gerçekleşen manyetizasyon ters dönmeleri, uzun süreçte gerçekleşen bilgi bozulmasına sebep olur. Dikey anizotropiye sahip manyetik filmlerde manyetizasyon bozulması diferansiyel denkleme dayalı ve Metropolis Monte Carlo algoritmasına dayalı iki farklı model ile incelendi. Manyetik filmi oluşturan tozlar arasındaki manyetik etkileşmeler ile sistemin ilk manyetik durumundan denge konumuna ulaştığı varsayılmıştır. Çalışmada etkileşimler ortalama alan seviyesinde alındı, manyetik toz içinde manyetik hareketlerin koherent olduğu ve anizotropi eksenlerinin uygulanan alan ile paralel olduğu varsayıldı. Manyetizasyon bozulmasının ve manyetik viskozitenin; zamana, sıcaklığa ve yapı bozukluğuna bağımlılığı hesaplandı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STORED INFORMATION DECAY WITH TIME AT HIGH DENSITY MAGNETIC RECORDING MEDIUM: SUPERPARAMAGNETIC EFFECT ÖZTÜRK, Yavuz MSc in Electronic Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. İbrahim AVGIN August 2003, 70 pages The technological progress of the magnetic media towards higher information densities with lower noise and faster access times demands an unending advancement in magnetic systems with thermally stabilized particulate or film media Thermal stability of magnetic storage systems has a well known physical constraint: the superparamagnetic effect. Thermally activated magnetization reversal over the energy barrier causes a slow decay in magnetization. We investigate here the thermal relaxation of the magnetic films with perpendicular anisotropy by using differential equation based and Metropolis Monte Carlo algorithm based models. These models assume that the interactions between grains drag the system from an initial magnetized state towards the equilibrium magnetic state in a reverse applied field. Two relaxation models with interactions treated on a mean field level with or without disorder are used. In this study, the reversal mechanism involves a coherent rotation (Stoner-Wohlfarth model) and the anisotropy of the grains is parallel to the field. Time, temperature, and disorder dependence of remnant magnetization and magnetic viscosity are calculated.