İzmir-Torbalı yöresi sanayi ve kent gelişiminin tarım arazileri üzerine baskısının coğrafi bilgi sistemi (GIS) kullanılarak araştırılması
Determining agricultural land loss due to industrialization and urban sprawl using geographic information system in Torbalı, İzmir
- Tez No: 134540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KURUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemi(CBS), uzaktan algılama, yanlış arazi kullanımı, kentleşme, Geographic information system (GIS), remote sensing, misland use, urban sprawl
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada izmir ili Torbalı ilçesinde, özellikle 1980'li yıllardan itibaren ivme kazanan sanayileşmenin ve buna bağlı olarak hızla gelişen kentleşmenin taran topraklan üzerinde işgal ve kirlilik yoluyla neden olduğu baskıların, kayıpların ve zamana bağlı olarak değişiminin coğrafî bilgi sistemi ve uzaktan algılama tekniği kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 1965 yılma ait topoğrafik haritalar, 1975 yılma ait hava fotoğrafları, 1987 yılına ait imar planlan ve 2001 yılına ait LANDSAT uydu görüntüsü kullanılarak zamana bağlı sanayi ve kent gelişimi izlenmiştir. Elde edilen ve üretilen tüm verilerin değerlendirilmesi sonucunda kaybedilen tarım topraklannın yeri, aynntıh yüzölçümü özellikleri, bitki örtüsü, arazi kullanımında meydana gelen değişiklik, sanayi ve çarpık kentleşmenin yol açtığı kirlilik belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine agricultural land loss due to industrialization and urban sprawl using GIS in Torbali, Izmir. In this research remote sensing was used to determine agricultural land loss because of urbanization and industrialization and geographic information system (GIS) was used to analyze obtained data. Topographic maps dated 1965, air photos dated 1975, municipal plans dated 1987 and Landsat 7 ETM satellite image, acquired in August 2001 were used to observe development of industry and urban in ten-year periods. After evaluation all produced and obtained data, we try to determine location, properties and surface of agricultural land loss, vegetation, land use changing, pollution of unplanned industrialization and urbanization