Donatılı zemin uygulamaları ve ekonomikliği üzerine bir inceleme
An Investigation upon the applications of reinforced soil and its economy
  1. Tez No: 134543
  2. Yazar: PELİN AKLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RECEP YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatılı zemin, geotekstil, geogricL ekonomik karşılaştırma, Reinforced soil, geotextile, geogrid, economical comparison
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET DONATILI ZEMİN UYGULAMALARI VE EKONOMİKLİĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME AKLIK, Pelin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H Recep YILMAZ Eylül 2003, 153 sayfa Zemin sadece basınç gerilmelerini taşıyabilen bir ortamdır. Donatılı zemin ise zeminin içine donatı elemanları konularak zemine basmç dayanımının yanı sıra çekme dayanımı da sağlayabilen kompozit bir sistemdir. Tıpkı betonarme sistemde olduğu gibi beton ile çelik birlikte bir kompozit sistem oluştururken, donatılı zeminde ise çelik yerine donatı olarak metal veya polimerik malzemeler kullanılır. Böylece zemin ile donatının birlikte çalışması ile donatılı zemin sistemi oluşur. Bu çalışmada donatılı zeminin tarihi gelişimi, değişik mühendislik alanlarındaki uygulamaları, donatılı zemini oluşturan ana malzeme çeşitleri, inşa yöntemleri, avantajları ve dezavantaj lan, tipik inşa yöntemleri ile donatılı ve donatışız geleneksel durum maliyetlerinin karşılaştırılması konulan aynntılan ile ele alınmıştır. Aynca değişik alanlardaki kullanımlarla ilgili projelendirilme yöntemleri ve birçok uygulama örneği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN INVESTIGATION UPON THE APPLICATIONS OF REINFORCED SOIL AND ITS ECONOMY AKLIK, Pelin MSc. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Recep YILMAZ September 2003, 153 pages Soil is a compressible media which is capable to bear only compression forces but reinforced soil is a composite system which satisfies the tensile strength to soil with the use of reinforcement elements in addition to compression strength. While concrete and steel forms a composite system in the reinforced concrete system, metallic and polymeric materials are used in reinforced soil for the purpose of reinforcement instead of steel. Reinforced soil system is formed with the cooperation of soil and various metallic or polimeric reinforcements. In this study, the historical development of reinforced soil, its applications in different engineering areas, the main material types used in applications forming reinforced soil, the construction methods, the advantages and disadvantages of reinforced soil, the economical comparisons between the typical construction methods and reinforced soil were mentioned. The designing methods were presented with several worked and solved examples.