Eski çelik yapıların strüktürel durumlarının deneysel ve teorik olarak tespiti
Experimental and theoretical determination of structural situations of old steel structures
- Tez No: 134549
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yorulma ömrü, gerilme aralığı-tekrar sayısı eğrisi, çatlak yayılma yasası, fatigue life, tension range-repettion number curve, crack propagation law
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET ESKİ ÇELİK YAPILARIN STRÜKTÜREL DURUMLARININ DENEYSEL VE TEORİK OLARAK TESPİTİ ERDEM, Serdar Yavuz Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet AYDIN Ağustos 2003, 75 sayfa Çelik elemanların sıkça kullanıldığı birinci derecede önem arz eden santral, köprü, baraj gibi mühendislik yapılarının, çevresel etkilerden ve işletme koşullarından kaynaklanan yıpranmalardan dolayı sürekli gözlem altında tutulması ve belirli zaman periyotlarında revize edilmeleri gereklidir. Araştırılan bu yapıların yorulma ömürlerinin tespit edilmesi önemlidir. Çünkü bu veriler kullanılarak yapının hizmete devam edip edemeyeceğine, hizmete devam edecekse nasıl bir revizyona gerek duyulacağına karar verilir. Bu çalışmada, bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiş ve Gerilme Aralığı-Tekrar Sayısı Eğrisi ve Çatlak Yayılma Yasası metotları karşılaştınlrmştrr.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EXPERIMENTAL AND THEORETICAL DETERMINATION OF STRUCTURAL SITUATIONS OF OLD STEEL STRUCTURES ERDEM, Serdar Yavuz MSc in Civil Eng. Supervisor: Prof. Dr. Hikmet AYDIN August 2003, 75 sayfa Engineering constructions which have primary importance and used steel as a primary constructive material such as power plants, bridges, dams must be investigated all times because of environmental effects and operational conditions. Therefore these constructions must be revised at definite time periods. The determination of the fatigue life of these constructions is important. By using these datas, the service life of the structure is determined and revision is decided if the structure will continue its service life. In this study, studies performed at this area are investigated and the methods of AASHTO and crack propagation law methods are compared with each other.