Modüler tek-eksen ayak adaptörünün geliştirilmesi
Development of modular single-axis foot adaptor
  1. Tez No: 134550
  2. Yazar: OZAN DİNÇEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ortez-Protez, Modüler Protez Adaptörü, Yapısal Analiz, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Orthotics and Prosthetics, Modular Prosthetic Adapter, Structural Analysis, FEM
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
V ÖZET MODÜLER TEK-EKSEN AYAK ADAPTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ DİNÇEL, Ozan Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL Eylül 2003, 66 sayfa Ortez-protez uygulamalarında, özellikle protez bacağın taşıyıcı elemanlarından biri olan modüler adaptörler, insan anatomisinin yürüyüş esnasmda yarattığı kuvvet ve momentler nedeni ile sürekli problem yaratan bir protez elemanıdır. Bu çalışmada, protez bacakta ayak bileği görevini üstlenen modüler tek eksen ayak adaptörünün çalışması esnasmda ortaya çıkan hataların nedenleri bilgisayar simulasyonu yardımı ile araştırılmıştır. Daha sonra ürün bu doğrultuda iyileştirilerek, tasarımın güvenilirliği ISO 10328 standardına uygun olarak test edilmiş ve elde edilen sonuçlar yapısal analiz değerleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DEVELOPMENT OF MODULAR SINGLE-AXIS FOOT ADAPTER DİNÇEL, Ozan MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL September 2003, 66 pages The modular adapters that are the structural components of the modular prostheses are the most failure exhibiting components during the use of prostheses because of the high forces and moments occuring during the human gait in Orthotics and Prosthetics applications. In this study, the reasons of the failure exhibited in the modular single-axis foot adapter during the ankle function are analyzed utilizing the computer software. After, the relevant product will be re-designed in order to prevent failures. Subsequently, the modular single-axis foot adapter will be mechanically tested in accordance with ISO 10328 in order to ensure the safety of the design. Further, the test results are compared with the CAE analysis.