Selüloz esaslı kumaşlarda ön terbiye işlemleri sırasında meydana gelen kimyasal zararlar ve analiz yöntemleri
Chemical damages occured during the pretreatment of cellulosic fabrics and the methods to analyse them
- Tez No: 134559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, ön terbiye, ağartma, demineralizasyon oksiselüloz, hidroselüloz, katalitik zarar, Fehling çözeltisi, Harrison Gümüş testi, Cotton, pretreatment, bleaching, demineralization oxycellulose, hydrocellulose, catalytic damage, Fehling's solution, Harrison's Silver test
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET SELÜLOZ ESASLI KUMAŞLARDA ÖN TERBİYE İŞLEMLERİ SIRASINDA MEYDANA GELEN KİMYASAL ZARARLAR VE ANALİZ YÖNTEMLERİ BİLGİN, Emrah Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül EKMEKÇİ Ağustos 2003, 75 sayfa Selüloz esaslı kumaşlarda terkiye işlemleri sırasında meydana gelen kimyasal zararların büyük bir kısmı çok farklı şekillerde ve etkili koşullarda gerçekleşen ön terbiye işlemleri sırasında meydana gelmekte ve ön terbiye işlemleri sırasında meydana gelen böyle bir zararın boya ve/veya baskı işlemlerine geçilmeden önce tespit edilmesi gereksiz işlem yapılmasını önlenmek açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında H2O2 ağartması sırasında flottede bulunan çeşitli metal iyon ve/veya partiküllerinden kaynaklanabilecek kimyasal zararlar, asitler ile gerçekleştirilen demineralizasyon ve ardından yapılan kurutma ya da fıksaj işlemleri sırasında meydana gelebilecek asit zararları ve ısıl zararlar olmak üzere temelde üç zarar tipi incelenmiş ve bu işlemler sırasında meydana gelen zarar tipleri fiziksel, kimyasal ve mikroskobik analiz yöntemleri ile analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CHEMICAL DAMAGES OCCURED DURING THE PRETREATMENT OF CELLULOSIC FABRICS AND THE METHODS TO ANALYSE THEM BİLGÎN, Emrah MSc in Textile Eng. Supervisor: Dr. Ayşegül EKMEKÇİ August 2003, 75 pages Most of the chemical damages occurred during the finishing treatments of cellulosic fabrics are formed in the course of the pretreatment processes which have been carried out in many different and strong conditions. To determine these damages by using chemical, microscopical and instrumental analysis before dyeing and/or printing is of great importance to prevent from doing unnecessary processes. In this thesis, mainly three kinds of damages, firstly chemical damages occurred during the H2O2 bleaching and resulting from the metal ions and/or particulates from the liquor, secondly acidic damages occurred during the demineralization process and thirdly thermal damages occurred during subsequent drying and/or curing treatments have been investigated. And it has been tried to determine these damages by using physical, chemical and microscopical analysis.