Eşme koşullarında brokkoli (Brassica oleracea var. italica) yetiştiriciliğinin geliştirilmesi üzerinde araştırmalar
Studies on development of broccoli (Brassica oleracea var. italica) growing the conditions of Eşme district
- Tez No: 134560
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN EŞİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broccoli, sowing time, yield, quality, thermal time
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET EŞME KOŞULLARINDA BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Leyla (DEMİRÖZ) BUHUR Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Dursun EŞİYOK Eylül 2003, 75 sayfa Bu çalışma Eşme koşullarında brokkoli yetiştiriciliğinin açıkta sulanabilir alanlarda tütüne alternatif olarak ve örtü altında ise boş geçen geç sonbahar ve kış dönemlerini değerlendirmek, uygun ekim ve dikim zamanlan ile çeşitleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu sayede sulanabilir alanlarda tütün üreticisinin ve örtü altı yetiştiriciliğinde örtü altı üreticinin gelirlerini arttırmak hedeflenmiştir. Deneme I de, açık tarla koşullarında Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında Green dome ve Platini Fİ çeşitleri kullanılmıştır. Haziran ekim döneminde erkenci verim 1132 kg/da, toplam ana baş ağırlığı 752 kg/da ve toplam verim 1502 kg/da değerleri ile diğer ekim dönemlerine göre yüksek olması nedeniyle Haziran ekim dönemi ön plana çıkmıştır. Mayıs ayında ekilen brokkoli çeşitlerinin ortalama ana baş ağırlığı ve erkenci verimleri düşük bile olsa sıcaklığın yüksek olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında kaliteli ana baş ve yan kollar hasat edilmiştir. Temmuz ekimlerinde ise ana baş ve yan kol hasatları tamamlanmadan sonbaharınVI geç donları nedeniyle bitkilerin donarak ölmesiyle alınan verim değerleri düşük olmuştur. Deneme II de, örtü altı koşullarında Ağustos, Eylül ve Ekim dönemlerinde Green dome ve Platini Fİ çeşitleri denemeye alınmıştır. Kar yağışı nedeniyle 20 Aralık 2001 de seraların yıkılmasıyla Eylül ve Ekim aylan ekimlerinden ürün alınamamıştır. Ağustos ayı ekiminde ise Green dome ve Platini Fİ çeşitlerinden sırasıyla ortalama ana baş 137,3 - 172 gr/ana baş, 453,7 - 538,3 kg/da toplam ana baş ve 593,7 - 549,9 kg/da toplam verim değerleri alınmıştır. Her iki denemede çeşitlerin gelişimi ile ilgili termal zarnan(gün-°C) modelleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerin ekim dönemlerine bağlı olarak çıkıştan generatif dönemin başlangıcına, generatif dönemin başlangıcından hasada kadar ve çıkıştan hasadm başlangıcına kadar olan termal zaman değerleri belirlenmiştir. Anahtar kelime : Brokkoli, ekim zamanı, verim, kalite, termal zaman
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON DEVELOPMENT OF BROCCOLI (Brassica deracea var. italica) GROWING IN THE CONDITIONS OF EŞME DISTRICT BUHUR (DEMtRÖZ), Leyla Thesis for Master Degree Division of Garden Plants Thesis ManagenProf. Dr. Dursun EŞİYOK September 2003, 75 pages This study was conducted in order to grow broccoli in open irrigatable areas instead of tabacco and in order to evatuate gap during late fall and winter priod under plastic tunnel, and in order to determine planting and sowing periods and cultivars for conditions prevailing in Eşme region. It is targeted to increase income of tobacco farmers in irrigated farmlands and of plastic tunnel farmer for broccoli production under plastic tunnel. During trial I, Green dome and Platini Fİ types have been used in the conditions of open field during the months of May, June and July. During the June sowing period, early product came out 1 132 kg/da, total main head weight was 752 kg/da and total production was 1502 kg/da. Therefore period of June dominates over other periods. Howover average main head weight of broccoli types, which were sowed in May and early products thereof were relatively low, since in July and August during which temperature is high; main and branch heads of good quality were harvested. For sowings of July productivity readings were reducedVIII because late freezing of fall caused main and branch heads, which were not completed harvest yet, be frozen. In trial II, Green Dome and Platini Fİ cultivars were choosen during August, September and October periods under the conditions of plastic tunnel. Plastic tunnel were destroyed due to snow on 20 December 2001 therefore sowings of September and October did not yield any product. In the case of August sowings, main head average weight of 137,3 - 172 g/main head; total main head weight of 453,7 - 538,3 kg/da and total productivity of 593,7 - 549,9 kg/da figures were obtained from the Green Dome and Platini Fİ cultuvars respectively. For both trials, thermal time (day-°C) models were used in relation to development of cultivars. Thermal time readings from germination to the initial generative time, from initial generative time to harvest maturity and from germination to harvest maturity were determined depending upon sowing periods of these cultivars.