Adapazarı ve Düzce illerinde yetiştiriciliği yapılan Burley ile Virginia tipi tütünlerinin verim ve kalitesi üzerine potasyumlu gübre dozlarının etkisi
Effect of doses of fertilizers with potassium on the yield and quality of Burley and Virginia type tobacco grown in Adapazarı and Düzce
- Tez No: 134558
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HAKERLERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Burley tütünü, Virginia (Flu-cured) tütünü, Potasyumlu gübre dozları, Burley tobacco, Virginia (Flue-cured) tobacco, Doses of fertilizers with potassium
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET ADAPAZARI VE DÜZCE İLLERİNDE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN BURLEY İLE VİRGİNİA TİPİ TÜTÜNLERİNİN VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE POTASYUMLU GÜBRE DOZLARININ ETKİSİ ÇİYİM,Nazmiye Yüksek Lisans Tezi,Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin HAKERLERLER Ağustos 2003, 101 sayfa Bu tezde, Adapazarı ve Düzce illerinde yetiştiriciliği yapılan Burley ve Virginia tipi tütünlerinin verim ve kalitesi üzerine potasyumlu gübre dozlarının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Adapazarı ve Düzce 'de, azotlu ve fosforlu gübre dozlarının sabit tutulduğu, potasyumlu gübrenin 5 seviyesinin uygulandığı iki tarla denemesi kurulmuştur. Adapazan'nda Burley ve Düzce'de Virginia tipi tütünlerden alınan yaprak örneklerinde gerekli kimyasal analizleri ve ekspertiz değerlendirmeleri yapılmıştır. Farkı dozlardaki potasyumlu gübrenin Burley ve Virginia tütün tiplerinin verim ve kalitesi üzerine önemli etkisi olduğu saptanmıştır. En fazla kuru tütün miktarı ve en iyi kalite özelliklere sahip tütünlerin 36 kg K20/da uygulamasıyla elde edildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DOSES OF FERTILIZERS WITH POTASSIUM ON THE YIELD AND QUALITY OF BURLEY AND VIRGINIA TYPE TOBACCO GROWN IN ADAPAZARI AND DÜZCE ÇİYlM, Nazmiye Msc in, Soil Department Superviser: Prof. Dr. Hüseyin Hakerlerler August 2003, 1 01 pages In this thesis, effect of doses of fertilizers with potassium on the yield and quality of Burley and Virginia (Flue-cured) type tobacco, which are grown in Adapazarı and Düzce is examined. In order to do this, two field experiments were conducted in Adapazarı and Düzce, where doses of fertilizers with nitrogen anda phosphor were kept fixed and 5 levels of potassium fertilizers were applied. All necessarry chemical analysis and expertise evaluations were made on the specimen leaves taken from Burley type tobacco from Adapazarı and Virginia type from Düzce. It has been discovered that different doses of potassium fertilizers have considerable effect on the yield and quality of Burley and Virginia (Flue-cured) type tobacco. It has been found aut that, the greatest amount of tobaccos drying leaves and the highest quality were achieved with the 36 kg K20 / da application.