Bulanık bilgilerin bir araya getirilme problemleri ve onların karar verme modellerinde kullanılması
The Aggregation problem of fuzzy information and using them in decision making models
- Tez No: 134570
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık küme, bulanık sayı, bir araya getirme yöntemi, orta temsilci, etkileşimli algoritma, Fuzzy set, fuzzy number, aggregation method, average representative, interactive algorithm
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
V ÖZET BULANIK BİLGİLERİN BİR ARAYA GETİRİLME PROBLEMLERİ VE ONLARIN KARAR VERME MODELLERİNDE KULLANILMASI MERT, Ali Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yönetisici: Prof. Dr. Onur BAŞKAN Ağustos 2003, 100 sayfa Bulanık teoride bir araya getirme konusu geniş olarak incelenen ve halen önemini koruyan bir konudur. Bir araya getirme süreci kısaca bulanık sayıyı temsil edebilecek tek bir tane sayı elde etme işlemi olarak özetlenebilir. Bu işlemi gerçekleştiren bir çok yöntem vardır. Bu amaç, strateji, yaklaşım v.b. konularda araştırmacıların farklı düşüncelere sahip olmalarından kaynaklanır. Bu tezde ele alınacak olan bir araya getirme yöntemi WABL (Weighted Averaging Based on the Levels) yöntemidir. Bu yöntem, karar veren kişiyi temsilciyi belirleme sürecine dahil etmesi, eldeki bulanık bilgiyi diğer yöntemlerden daha çok kullanıyor olması ve toplamsal olmasından dolayı daha yapıcı bir yöntem olarak adlandırılabilir. Bu sebepten bu çalışmada ele alınmıştır. Bu çalışmada önce bulanık teorinin gelişimi ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir. Daha sonra bulanık küme ve bulanık sayı kavramları incelenmiştir. Çeşitli bir araya getirme yöntemleri değerlendirilmiştir. Orta temsilcinin parametrelerinin değerini hesaplayan etkileşimli bir algoritma önerilmiştir. Daha sonra bu algoritma C++ programlama dilinde kodlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE AGGREGATION PROBLEM OF FUZZY INFORMATION AND USING THEM IN DECISION MAKING MODELS MERT, Ali MSc in Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Onur BAŞKAN August 2003, 1 00 pages The aggregation theme in fuzzy theory is widely examined and still keeps its importance. The aggregation process can be summerized shortly as obtaining a crisp number which can represent fuzzy number. There are many methods to realize this process. This arises from that researchers have different ideas in topics such as goal, strategy, approach etc. The aggregation method dealing with in this thesis is the WABL (Weighted Averaging Based on the Levels) method. This method is called as more constructive due to including decision maker into representative determination process, using available fuzzy information more than other methods and being additive. Because of this, it is taken up in this work. In this work, first short information about development of fuzzy theory is given. Then, the concepts of fuzzy set and fuzzy number are investigated. Various aggregation methods are evaluated. The algorithm, which calculates the values of parameters of average representative, is proposed. Then, this algorithm is codded in C++ programming language.