Deniz börülcesinin (Salicornia herbacea) konserveye uygunluğu ve F0 değerinin saptanması üzerinde araştırma
A Research on the sterilization of glasswort (Salicornia herbacea) and determination of F0 value
- Tez No: 134571
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL YURDAGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Halofîtler, deniz börülcesi, Salicornia herbacea, Chenopodiceae, konserve, sterilizasyon, Fo değeri, Halophytes, glasswort, salt wort, Salicornia herbacea, Chenopodiceae, sterilization, Fo value
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
V ÖZET DENİZ BÖRfJLCESİÇSalicornia herbacea)mN KONSERVEYE UYGUNLUĞU ve F0 DEĞERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMA ÖZBEY, Ümmihan Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünal YURDAGEL Haziran, 2003, 91 sayfa Bu tez çalışmasında yılın sadece belli bir periyodunda taze olarak bulunup tüketilebilen deniz börülcesi, cam kavanozda ve iki farklı sterilizasyon sıcaklığındaki 5°C ve 120°C) amaçlanan Fo=8 değerine ulaşmak için gerekli süreler kadar sterilize edilmiştir. Taze ve haşlanmış materyalde yapılan kimyasal analizler ve deniz börülcesi konservesinde yapılan fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler sonucunda ısıl işlem koşullarına bağlı olarak, tercih nedeni olan kalite özellikleri ve mikrobiyolojik yönden güvenilirlik irdelenmiştir. Yapılan fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler çerçevesinde 120°C'de sterilize edilen örneklerin kalite korunumu açısından, 1 15°C'de sterilize edilen örneklerin ise tüketilebilirlik açısından daha iyi olduğu bulgulanmıştır. Cam kavanozda(190 mi) üretilen konserveler 6 ay boyunca depolanarak, besin içeriği ve kalite özellikleri açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE STERLIZATION OF GLASSWORT(Salicornia herbacea) AND DETERMINATION OF F0 VALUE ÖZBEY, Ümmihan MSc in Food Eng. Supervisor: Prof. Dr. Ünal YURDAGEL June, 2003, 91 pages In this thesis, glasswort {Salicornia herbacea), that can only be available and consumed during a short period of time, was sterilized in glass jars at two different temperatures(l 15°C and 120°C) for periods that corresponded to the aimed Fo=8 values, respectively. Due to the physical, chemical, microbiological and organoleptical analysis; microbiological safety and quality attributes of sterilized glasswort, which were stored for six months, were determined. As a result of physical, chemical, microbiological and organoleptical analysis, the samples sterilized at 120°C were found to be good at quality preservation whereas the samples sterilized at 115°C were found to be good at sensory qualities.