Saros Körfezi'nde (Ege denizi) dağılım gösteren Lumbrineridae (Polychaeta-Annelida) türlerinin taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taxonomical and ecological features of Lumbrineridae (Polychaeta-Annelida) species distributed in Saros Bay (Aegean sea)
  1. Tez No: 134569
  2. Yazar: GÜLEY KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lumbrineridae, taksonomi, ekoloji, Saros Körfezi, Lumbrineridae, taxonomy, ecology, Saros Bay
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET SAROS KÖRFEZPNDE (EGE DENİZİ) DAĞILIM GÖSTEREN LUMBRINERD3AE (POLYCHAETA-ANNELIDA) TÜRLERİNİN TAKSONOMİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ KURT, Güley Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki ERGEN Ağustos 2003, 73 sayfa Saros Körfezi'nde dağılım gösteren Lumbrineridae türlerinin taksonomik ve ekolojik özelliklerini saptamak amacıyla seçilen 18 istasyondan alınan bentik örneklerin incelenmesi sonucunda 4 genusa ait 10 tür, 1 alttür ve bu türlere ait 1251 birey tespit edilmiştir. Bunlardan 4 tanesinin (Lumbrineris nonatoU Lumbrineriopsis paradoxa, Lumbrinerides amoureıoa ve Ninoe armoricana) Türkiye Ege Denizi faunası için yeni olduğu saptanmıştır. Araştırma sahasındaki en baskın ve yaygın türlerin Lumbrineris gracilis, L. latreilli ve Scoletoma impatiens okluğu ve bu türlere ait bireylerin ağırlıklı olarak çamurlu ve kumlu çamurlu dip yapısına sahip istasyonlarda dağılım gösterdiği saptanmıştır. İstasyonlar arasında en fazla tür 12. istasyonda Posidonia oceanica fasiyesinde; en az tür, aynı zamanda derinliği en fazla olan çamur yapısındaki 18. istasyonda tespit edilmiştir. En yüksek birey sayısına 431 birey ile 8. istasyonda; en az birey sayısına ise 1 birey ile 18. istasyonda rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TAXONOMICAL AND ECOLOGICAL FEATURES OF LUMBRINERIDAE (POLYCHAETA-ANNELIDA) DISTRIBUTED IN SAROS BAY (AEGEAN SEA) KURT, Güley MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Zeki ERGEN August 2003, 73 pages Analysis of benthic samples taken from 18 stations to encounter taxonomical and ecological features of Lumbrineridae species distributed in Saros Bay revealed 10 species and 1 subspecies with 1251 individuals, belonging to 4 genera. Among them, 4 species (Lumbrineris nonatoi, Lumbrineriopsis paradoxa, Lumbrinerides amoureuxi and Ninoe armoricana) are new records for the Turkish polychaete fauna. The most abundant and frequent species in the investigated area were Lumbrineris gracilis, L. latreilli and Scoletoma impatiens mat seemed to prefer particularly muddy and sandy-muddy bottoms. Among stations, the highest number of species was found at station 12 with Posidonia oceanica, and the lowest at the deepest station, 18, with muddy substratum. The highest number of specimens (431 specimens) was found at station 8 and the lowest (1 specimen) at station 18.