Ege bölgesinde kuraklık analizi ve uzun yıllar kuraklık salınımları
Drought analysis and drought process for many a long year in Aegean region
  1. Tez No: 134583
  2. Yazar: SALİH GÖKKÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Yağış İndeksi, Kuraklık, Standardized Precipitation Index, Drought
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİNDE KURAKLIK ANALİZİ VE UZUN YILLAR KURAKLIK SALINIMLARI GÖKKÜR, Salih Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar Ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL Ağustos 2003, 77sayfa Kuraklık önemli ekonomik, sosyal ve çevresel etkilere sahip olan doğal bir olgudur. Kuraklığın diğer doğal afetlerden farkı başlangıcının ve belirlenmesinin çok zor oluşudur. Bunun yanı sıra çok yavaş gelişir ve yıllar geçse hatta olay sona erse bile etkileri kalıcı olabilir. Kuraklığın etkileri genellikle ilk olarak tarımda göze çarpar. Su kaynaklan üzerine yağış eksikliğinden kaynaklanan kuraklığın etkisi, kuraklığın bu kaynaklar üzerindeki etkisinin süre ve şiddet açısından farklı olmasından kaynaklanır. Kuraklık iklimin özelliğidir. Özellikleri bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği halde hemen hemen her yerde meydana gelebilir. Bu yüzden kuraklığın tanımlanması çok zordur. Kuraklık indeksi değeri, kuraklıkla ilgili karar alırken kullandığımız faydalı bir sayıdır. Kuraklık kavramının belirlenmesinde ölçü olan çeşitli indeksler vardır. Verilen zaman periyodu dikkate alınarak, ne kadar yağışın tayin edilmiş normlardan saptığım belirlerler. Standart yağış indeksi (SPI) çok farklı zaman dilimleri için, yağış eksikliğinden yararlanarak kuraklık analizi yapar. SPI kuraklığı doğru ve çabuk hesapladığı için çok kullanışlıdır. Diğer bir avantajı basit ve az veriye dayalı olmasıdır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DROUGHT ANALYSIS AND DROUGHT PROCESS FOR MANY A LONG YEAR IN AEGEAN REGION GÖKKÜR, Salih Msc. In Agriculture Structure and Irrigation Department Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL August, 2003, 77pages Drought is a natural phenomenon that has significant economic, social, and environmental impacts. Drought differs from other natural hazards in the sense that its onset and end is difficult to determine. It develops slowly and its impacts may remain for years even after termination of the event. Impacts of drought are usually first apparent in agriculture. The impact of rainfall deficiency on water resources varies markedly on temporal scale for different water storages. While soil moisture responds to precipitation anomalies on a relatively short scale, groundwater, streamflow, and reservoir storage reflect the longer-term precipitation anomalies. Drought is a normal, recurrent feature of climate. It occurs almost everywhere, although its features vary from region to region. Defining drought is therefore difficult; it depends on differences in regions, needs, and disciplinary perspectives. A drought index value is a single number,useful for decision making.There are several indices that measure how much precipitation for a given period of time has deviated from historically established norms. Standardized Precipitation Index (SPI) quantifies precipitation deficit for multiple time scales, which reflected the impact of precipitation deficiency on the availability of the different water suppliers. The SPI provides a quick and handy approach to drought analysis. Other advantages of this approach are its relative simplicity and minimal data requirements.