Bazı toprak fiziksel özelliklerinin jeoistatistiksel analizi
Geostatistical analysis of certain physical properties of soil
- Tez No: 134582
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER ANAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarla Kapasitesi, Devamlı Solma Noktası, Faydalı Su, Jeoistatistik, Yarivariogram, Kriging, Field Capacity, Permanent Wilting Point, Available Water, Geostatistics, Semivariogram, Kriging
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET BAZI TOPRAK FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN JEOİSTATİSTİKSEL ANALİZİ ÖZER, Ulaş Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süer ANAÇ Ağustos 2003, 73 sayfa Bu çalışmada, bir bölge içinde rastgele dağılmış örnekleme noktalarından (0-30), (30-60) ve (60-90) cm derinliklerden elde edilen tarla kapasitesi, devamlı solma noktası ve faydalı su parametrelerinin yatay boyuttaki değişkenlik tavırlarının jeoistatistiksel yöntemle saptanması, kriging yöntemi kullanılarak yapılan tahminlerin ve bu tahminlere ait hataların haritalanması amaçlanmıştır. Çalışmada, toplam 34 adet örnekleme noktası kullanılmıştır. Bu noktaların herbirinden belirtilen derinliklerde alınan örneklerle toplamda 306 adet veri içeren bir veri seti oluşturulmuştur. Çalışma sırasında, gözlem yapılan noktalardan elde edilen verilere ait deneysel yarıvariogramlar oluşturulmuş ve bunlara en iyi uyan teorik yarıvariogram tip ve parametreleri belirlenmiştir. Yapılan bu jeoistatistiksel analiz sonuçlarına göre tüm variogram modelleri kontrolsüz etki bileşeni içermiştir. Kontrolsuz etki (Nugget effect) (0-30) cm derinlikte devamlı solma noktası için minimum, yine (0-30) cm derinlikte tarla kapasitesi için maksimum olarak gözlenmiştir. Ayrıca faydalı su parametrelerine ait sözü edilen tüm derinlikler için yatay boyutta birbirleri arasındaki uzaklığa bağlı bir değişim tavrına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT GEOSTATISTICAL ANALYSIS OF CERTAIN PHYSICAL PROPERTIES OF SOIL ÖZER, Ulaş MSc in Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Süer ANAÇ August 2003, 73 pages In this study, random sampling points in a given field were used. From these sampling points data was obtained at the depths of 0-30, 30- 60 and 60-90 cm with the following aims: Determination of the relationship between the field capacity, permanent wilting point, and available water parameters and their horizontal location using geostatistical analysis and obtaining forecasts using the kriging method and construction of maps based on these forecasts. In the study a total of 34 sampling points is used, and the data set contained a total of 306 sample data obtained at a given depth from each of these 34 individual sampling points. During the study, experimental semivariograms were constructed on the basis of the data obtained from the studied samples. This was then followed by the determination of the types and parameters of the theoretical semivariograms that suited the experimental semivariograms best. The results of the geostatistical analysis showed that all variogram models included the nugget effect component. Minimum nugget effect was observed for the permanent wilting point at 0-30 cm depth, and maximum nugget effect was observed for field capacity at 0-30 cm depth. There was no relationship observed between the parameters of available water, which depended on the horizontal distance between these parameters, at all depths the study was conducted.