Patateste (Solanum tuberosum L. ) in vitro koşullarda mikro yumru üretimine farklı besin ortamlarının etkisi
The Effects of various nutrition media on microtuber production in potatoes (Solanum tuberosum L. ) under in vitro conditions
- Tez No: 134584
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİHİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Potato, (Solanum tuberosum L.), nod culture, meristem culture in-vitro, microtuber, tissue culture
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
V ÖZET PATATESTE {Solatium tuberosum L.) İN VİTRO KOŞULLARDA MİKRO YUMRU ÜRETİMİNE FARKLI BESİN ORTAMLARININ ETKİSİ ÖZTÜRK, Gülsüm Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi :Prof.Dr. Zihin YILDIRIM Temmuz 2003, 47 Bu çalışmada 4 patates genotipinin in vitro koşullarda mikro yumru oluşturması üzerine farklı besin ortamlarının etkileri araştırılmıştır. Meristem kültürü ile elde edilen bitkiciklerin nod kültürü yoluyla çoğaltımları yapılmış, çoğaltılan bu bitkicikler 3 farklı katı ortamda kültüre alınarak mikro yumru oluşturmaları incelenmiştir. Hasat edilen mikro yumrularda yumru sayısı, tek yumru ağırlığı yumru verimi ile yumru eni ve boyu ölçümleri yapılmıştır. Her özellik için en yüksek ortalamalar Nif çeşidinde bulunmuştur. Bunu Klon 122 ve Agria çeşitleri izlemiştir. Resy çeşidi bütün özellikler için en düşük ortalamaları vermiştir. Bitki başına mikro yumru sayısı en yüksek 3 nolu (MS+2 mg/1 BAP+60 gr şeker) ortamda (ort:2,8 adet) elde edilmiştir. Bitki başına en yüksek mikro yumru verimi ise MS+500 mg/1 CCC+5 mg/1 BAP+80 gr şeker bulunan 2 nolu ortamda elde edilmiştir. Bitki başına yumru ağırlığı bakımından 2 ve 3 nolu ortamlar birbirine yakın değerler vermiştir (ort:113mg ve HOmg). Diğer yönden her mikro yumru özelliği için en düşük ortalama 1 nolu (MS+2 mg/1 IBA+0,1 mg/1 GA3 +30 gr şeker) ortamda bulunmuştur. Anahtar Sözcükler :Patates, (Solatium tuberosum L.), nod kültürü,meristem kültürü,mikro yumru Jn-vitro.doku kültürü.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF VARIOUS NUTRITION MEDIA ON MICROTUBER PRODUCTION IN POTATOES (Solanum tuberosum L.) UNDER IN VITRO CONDITIONS ÖZTÜRK,GüIsüm MSc. In Field Crops Department Supervisor:Prof. Dr. Zihin YILDIRIM July 2003, 47 pages In this study, microtuberization of 4 different potato genotypes in various growth media was studied under in vitro conditions. Plantlets obtained by meristem culture were micropropagated by transfering into nod culture. The plantlets propagated were cultured in three different solid media. Then the microtuberization of genotypes was observed. In the microtubers produced tuber number, single tuber weight tuber yield ;tuber width and length were measured. The highest means for the characteristics such as tuber number, single tuber weight and tuber yield were obtained in Nif cultivar. Clone 122 and Agria genotypes followed it. The lowest means were found for the genotype Resy The highest microtuber number per plant was obtained on the medium 3, (MS+2 mg/1 BAP +60gr sukroz), (2,8 number) and the highest microtuber yield per plant was found on medium 2 (523,9 mg) ( MS+500 mg/1 CCC+ 5 mg/1 BAP+80 gr sukroz). The highest microtuber weight per plant were found for the same media 2 and 3 (1 13 mg and 110 mg). On the other hand the lowest means for tuber number, weight and yield were found in the medium 1 (MS+2 mg/1 IBA+0,1 mg/1 GA3+ 30gr sukroz).