Deri üretim sanayinde birim maliyetlerin hesaplaması üzerine bir araştırma
A Research on calculation of unit costs in leather production industry
- Tez No: 134591
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP TEKER, YRD. DOÇ. DR. ORAL BİTLİSLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Giysilik Deri, Sipariş Maliyet Sistemi, Safha Maliyet Sistemi, Clothing Leather, Order Cost System, Phase Cost System
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
V ÖZET DERİ ÜRETİM SANAYİNDE BİRİM MALİYETLERİN HESAPLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YİĞİT, Emre Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Prof. Dr. Edip Teker Yrd. Doç. Dr. B. Oral Bitlisli Ağustos 2003, 95 sayfa Bu araştırmada; üretim maliyetlerinin ortaya konması ve birim maliyetin saptanması amacıyla Menemen Organize Deri Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve küçükbaş giysilik deri üreten bir firmanın yıllık fiili üretim rakamları takip edilmiştir. Öncelikle, firmadan elde edilen fiili rakamlarla gider dağıtım tablosu oluşturulmuştur. Ardından, sipariş ve safha maliyet sistemleri kullanılarak birim maliyetler tespit edilmiştir. Sipariş maliyet sistemine göre; 1 adet giysilik koyun derisinin üretim maliyeti 9,5 $, 1 ayakkare derinin maliyeti 1,39 $, safha maliyet sistemine göre; 1 adet giysilik koyun derisinin üretim maliyeti 9,38 $, 1 ayakkare derinin maliyeti 1,38 $ olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON CALCULATION OF UNIT COSTS IN LEATHER PRODUCTION INDUSTRY Yİ?İT, Emre Master's Thesis, Department Of Leather Engineering Supervisor: Prof. Dr. Edip TEKER Assoc. Prof. Dr. B. Oral BİTLİSLİ August 2003; 95 Pages In this research, actual annual production numbers of a firm, which is producing sheep leather and activating in Menemen Leather Industry Area, have been followed in order to define production costs and determine the unit costs. Firstly, expense distribution chart that is based on actual numbers, has been constituted. Next, unit costs have been set by using order and phase cost systems. According to order cost system, 1 per sheep clothing leather production cost is $ 9.5, 1 ft leather's cost is $ 1.39-on the other hand- according to the phase cost system, 1 per sheep cloth leather production cost is $ 9.38, 1 ft2 leather's cost is $ 1.38