Oksazolidinin modifiye valeks uygulamaları üzerine etkisinin araştırılması
Studies about the effect of oxazodiline on modified valonia extract tanning
- Tez No: 134590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: Oksazolidin, pikle oğlak derisi, valeks ekstraktı, büzülme sıcaklığı, tanen, modifikasyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET OKSAZOLİDİNİN MODİFİYE VALEKS UYGULAMALARI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI KARAMANLI, Özgür Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Altan AFŞAR Ağustos 2003, 69 sayfa Bu çalışmada farklı derecelerde modifiye edilmiş valonya ekstraktı ile oksazolidinin, tabaklama etkinliği yönü ile birlikte kullanılabilirliği araştırılmıştır. Denemeler, aynı kökenli ve bir parti olan pikle oğlak derilerinde yürütülmüştür. Örnekler gruplara ayrılarak, değişen öncelik ve oranlarda oksazolidin ve bitkisel tanenlerle işleme tabi tutulmuştur. Bu bağlamda bitkisel tabaklanmış ardından oksazolidin ile retenajlanmış; ayrıca, oksazolidin ile tabaklanmış, bitkisel retenajlanmış derilerin hidrotermal stabilite ölçümü ile tabaklama etkinliği ortaya konmuştur. Tüm grupların işlentilerine standart deri işleme yöntemleri ile devam edilmiştir.Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi ve Duncan testi sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre oksazolidin tabaklama sonrası yapılan valeks retenajınm daha iyi sonuçlar verdiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT STUDIES ABOUT THE EFFECT OF OXAZOLIDINE ON MODIFIED VALONIA EXTRACT TANNING KARAMANLI, Özgür MSc in Leather Technology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Altan AFŞAR August 2003, 69 pages In this study, it was investigated the combine usage of valonia extract that modified with different degrees and oxazolidine with way of tannage efficiency. The experiments conducted with Albania origined pickled kid leathers that have same properties as an uniform party. Samples had processed with changable priority and ratio of oxazolidine and vegetable tannin by seperating into two groups. So; firstly vegetable tanned then retannaged with oxazolidine, besides oxazolidine tanned then vegetable retannaged leather's tannage efficiencies set forth with measurement of their hydrothermal stabilization. All the groups are processed through a standard leather making methods. The data evaluated according to one way variance analysis and Duncan test results. According to the obtained results, it had seen that valonia retannage which made after oxazolidine tannage give better results. Keywords : Oxazolidine, pickled kid skin, valonia extract, shrinkage temperature, tannin, modification.