Sentetik ortam ve melastan Aureobasidium pullulans ile pullulan üretimi
Pullulan production from synthetic medium and molasses by Aureobasidium pullulans
  1. Tez No: 134592
  2. Yazar: ASLI UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULGAR GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: pullulan, Aureobasidium pullulans, melas, sentetik ortam, pullulan, Aureobasidium pullulans, molasses, synthetic medium
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET SENTETİK ORTAM VE MELASTAN Aureobasidium pullulans İLE PULLULAN ÜRETİMİ UÇAN, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ulgar GÜVENÇ Ağustos 2003, 74 sayfa Sentetik ortam ve farklı ön işlemler uygulanmış melas Ortamlarından Aureobasidium pullulans P56 susu ile çalkalamak kültür ve sürekli karıştırmalı tank tipi biyoreaktör kullanılarak kesikli sistem ve kesikli beslemeli sistemde pullulan üretimi incelenmiştir. Sülfürik asit+aktif kömürle muamele edilmiş melas ve sentetik ortamlar en iyi polisakkarit üretiminin elde edildiği ortamlar olarak seçilmiştir. Bu ortamlardan elde edilen polisakkaritin pullulan içerikleri incelendiğinde, en başarılı sonuçların sentetik ortam ile elde edildiği belirlenmiştir. Sentetik ortam kullanılarak, farklı başlangıç şeker konsantrasyonlarının ve farklı başlangıç pH değerlerinin pullulan üretimi üzerindeki etkileri incelenmiş ve optimum değerlerin 50 g/l başlangıç şeker konsantrasyonu ve pH (7.5) değeri olduğu gözlenmiştir. Sürekli karıştırmalı tank tipi biyoreaktör kullanılarak yapılan ölçek büyütme ve kesikli beslemeli sistem denemelerinde ise pullulan üretiminin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PULLULAN PRODUCTION FROM SYNTHETIC MEDIUM AND MOLASSES BY Aureobasidium pullulans UÇAN, Ash MSc in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ulgar GÜVENÇ August 2003, 74 pages In this thesis, production of pullulan from synthetic medium and pretreated beet molasses using different chemical methods by Aureobasidium pullulans P56 in shake flasks and bioreactor using batch and fed-batch systems were investigated. Molasses pretreated with sulphuric acid+activated carbon and synthetic medium were determined as the best mediums for polysaccharide production. When the pullulan contents of the polysaccharides produced were compared, it was found that the best results were obtained from synthetic medium. The effect of different initial sugar concentrations and different pH values on pullulan production using synthetic medium were studied and the optimum results obtained at 50 g/1 initial sugar concentration and initial pH (7.5). The scale-up and the fed-batch system experiments were carried out in a continuous stirred tank bioreactor and it was observed that the pullulan production decreased.