Tarım makinelerinde kaliteyi yükseltirken maliyet düşürecek stratejilerin saptanması ve uygulama olanaklarının belirlenmesi
Determination of strategies for lowering production costs while increasing the quality of agricultural machinery and their possibility of application
- Tez No: 134600
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİZ ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Makinaları, Kalite, Maliyet, İmalat, Agricultural Machinery, Quality, Costs, Manufacture
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
ÖZET TARIM MAKİNALARINDA KALİTEYİ YÜKSELTİRKEN MALİYETİ DÜŞÜRECEK STRATEJİLERİN SAPTANMASI ve UYGULAMA OLANAKLARININ BELİRLENMESİ ÖZOĞUL, Gülfinaz Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ediz ULUSOY Ağustos 2003, 381 sayfa Bu çalışmanın amacı;. Tarım makinaları sektöründeki kalite kavramı ve kalite / maliyet arasındaki ilişkinin ortaya konulması,. Tarım makinalarında kaliteyi yükseltirken maliyeti düşürecek stratejilerin saptanması,. Uygulama olanaklarının belirlenmesidir. Bu amaçla“Kalite”ve“Maliyet”ile ilgili literatürler taranmış, makine kalitesi konusundaki güncel beklentiler ve sorunlar ile kalite / maliyet kavramı arasındaki ilişkilerin ortaya konulması için geniş kapsandı bir anket yapılmıştır. Anket, kendi bölgesinde ve dalında önemli konuma sahip makine imalatçılarıyla, çoğunluğu traktör olmak üzere, tarım makinaları veII çeşitli zirai ürün ticareti yaparak para kazanan bayilerle, bu makinaları kullanarak gelirini sağlayan çiftçilerle, öğretim elemanlarıyla görüşlerin tam olarak çıkarılabilmesi için yüz yüze yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda uygulama olanaklarının belirlenmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Kaliteli makine üretmemenin veya hizmet sunmamanın önemli sonuçları artan maliyet, çiftçi tatminsizliği ve pazar payında azalma olarak karşımıza çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF STRATEGIES FOR LOWERING PRODUCTION COSTS WHILE INCREASING THE QUALITY OF AGRICULTURAL MACHINERY AND THEIR POSSIBILITY OF APPLICATION ÖZO?UL, Gülfinaz MSc in Agricultural Machinery Department Supervisor: Prof. Dr. Ediz ULUSOY August 2003, 381 pages The aim of this thesis is;. to expose the relationship between the quality concept of agricultural machinery and the quality costs,. to find out the strategies that will lower the costs while increasing the quality of the agricultural machinery,. to determine their application possibilities. With this aim, literatures on the subjects of“Quality”and“Costs”have been searched thoroughly, a wide range of questionnaire study has been done in order to put forward the current expectations and problemsIV on the subject of quality of machinery, as well as the relationship between the consepts of quality and costs. In order to expose the views exactly, the questionnaires have been done face to face with the machinery producers who have important status in their region and branch, with the branch shop owners who trade the agricultural machines mostly tractors, with the farmers who live on using these machines, with the academicians. According to the results that come out, suggestions on the determining of application possibilities have been offered. The important results of not to produce qualified machinery or not to offer good services have been put forward as: increasing costs, farmer's dissatisfaction and decrease in the share of the market.