Removal and recovery of boron from wastewater of geothermal power plant by selective ion exchange resins
Borun jeotermal güç santrali atık sularından bora seçimli iyon değiştirici reçinelerle giderilmesi ve geri kazanımı
- Tez No: 134601
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN KABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, iyon değiştirme, şelatlayıcı reçine, jeotermal atık su, Boron, ion exchange, chelating resin, geothermal wastewater
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET BORUN JEOTERMAL GÜÇ SANTRALİ ATIK SULARINDAN BORA SEÇİMLİ İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNELERLE GİDERİLMESİ VE GERİ KAZANIMI YILMAZ, İdil Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Nalan KABAY Prof. Dr. Mithat YÜKSEL Ağustos 2003, 150 sayfa Kızıldere jeotermal güç santralinden saatte 1500 ton oranında atılan atık su yaklaşık olarak 18-20 mg B/L bor içerir. Jeotermal atık sudaki bor düzeyi çok yüksek olup, bu suyun tarımsal arazilerde sulama suyu olarak kullanılabilmesi için bor oranının düşürülmesi gerekmektedir Bu çalışmada, borun jeotermal atık sulardan giderilmesi ve asit içeren eluat çözeltisinden geri kazanımı incelenmiştir. Jeotermal sulardan bor giderimi hem laboratuarda hem de jeotermal arazide gerçekleştirilen deneylerle incelenmiştir. Şelatlayıcı reçineler olan Diaion CRB 02 ve Purolite D 4123 borun jeotermal sulardan giderilmesi amacıyla kullanılmıştır. GeriVI kazanım çalışması ise anyon değiştirici reçineler olan Diaion WA 30, Purolite A 100, ve Purolite A 500 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Laboratuarda yürütülen kesikli çalışmalarda pH ve reçine miktarının jeotermal atık sudan bor giderimine etkisi incelenmiş, sürekli çalışmalarda ise kullanılan iki farklı tipteki reçinelerin bor giderimindeki performansları karşılaştırılmıştır. Diaion CRB 02 reçinesi B için daha yüksek kapasite sergilediği için, bu reçine arazi çalışmalarında jeotermal atık sulardan borun giderimi için kullanılmıştır. Arazi çalışması boyunca, birbirini izleyen 10 tutma-yıkama-sıyırma-yıkama-rejenerasyon-yıkama döngüsü boyunca Diaion CRB 02 reçinesinin tekrar kullanılabilirliği incelenmiştir. Her bir döngü öncesi reçine üzerindeki bor %5'lik H2SO4 ile sıyrılmış ve izleyen döngüde kullanım öncesi reçine %4'lük NaOH çözeltisi ile rejenere edilmiştir. Borun reçineden salıverilmesinde görülen azalma 1. döngüden 2. döngüye geçildiğinde belirgin iken, reçine kapasitesindeki azalma 2. döngüden 7. döngüye kadar az miktarda devam etmiş, 7. döngüden sonra borun salıverme noktası hemen hemen sabit kalmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, asit içeren eluat çözeltisinden borun geri kazanımı kesikli ve sürekli çalışmalar ile incelenmiştir. Borun ayrımında, anyon değiştirici reçine tipi ve pH etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT REMOVAL AND RECOVERY OF BORON FROM WASTEWATER OF GEOTHERMAL POWER PLANT BY SELECTIVE ION EXCHANGE RESINS YILMAZ, İdil MSc Thesis in Chemical Engineering Department Supervisors: Prof. Dr. Nalan KABAY Prof. Dr. Mithat YÜKSEL August 2003, 150 pages The wastewater disposed of from the Kızıldere geothermal power plant at a rate of 1500 tons/h contains boron at a concentration of approximately 18-20 mg B/L. The level of boron in geothermal water is very high and the level of boron should be decreased in order to use the wastewater for irrigation in agricultural areas. In this study, removal of boron from geothermal wastewater and recovery of boron from acidic eluate solution were investigated. Removal of boron from geothermal water was investigated by experiments both in the laboratory and in the geothermal field. The chelating resins Diaion CRB 02 and Purolite D 4123 were employed for boron removal from geothermal waters. Recovery studyVIII was performed using anion exchange resins Diaion WA 30, Purolite A 100, and Purolite A 500. In batch studies performed in the laboratory, the effect of pH and resin amount on boron removal from geothermal wastewater were investigated. In column studies, the resin performances of two different kinds of resins on removal of boron were compared. Because the chelating resin Diaion CRB 02 exhibited a higher capacity for boron, it was selected to be used in the field study for boron removal from geothermal wastewater. During the field study, the recycle use of Diaion CRB 02 resin was investigated for ten successive sorption- washing-elution- washing-regeneration- washing cycles. The boron on the resin was quantitatively eluted with 5% H2SO4 and the resin was regenerated with 4% NaOH solution prior to the next cycle. While the shift in breakthrough point of boron at which the boron was being released was apparent from cycle 1 to cycle 2, it was less apparent from cycle 2 to cycle 7 and after cycle 7 it almost remained constant. In the second stage of the study, recovery of boron from acidic eluate solution was studied throughout both batch and column studies. Effect of type of anion exchange resin and pH on separation of boron from acidic eluate solution were investigated.