Batı Karadeniz (Sinop) sahillerinin üst-infralittoral zonundaki bazı fasiesler üzerinde kalitatif ve kantitatif araştırmalar
The Qualitative and quantitative investigations on some facies of the upper-infralittoral zone of the Western Back Sea (Sinop) shores
- Tez No: 134610
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER KATAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, fasies, üst- infralittoral, bentos, Black Sea, facies, upper-infralittoral, benthos
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
V BATI KARADENİZ (SİNOP) SAHİLLERİNİN ÜST- İNFRALİTTORAL ZONUNDAKİ BAZI FASİESLER ÜZERİNDE KALİTATİF VE KANTİTATİF ARAŞTIRMALAR GÖNLÜGÜR, Gamze Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuncer KAT AĞAN Şubat, 2003 Batı Karadeniz'in Sinop sahillerinde geniş yaydım gösteren bazı fasiesleri (Cystoseira barbata, Ulva rigida, Mytilus galloprovincialis) incelemek amacıyla her fasies için 3 istasyon seçilmiş ve bu istasyonlardan mevsimsel olarak, her fasiesten 4 örnekleme olmak üzere toplam 36 örnekleme yapılmıştır. Fasieslerin kalitatif ve kantitatif analizleri sonucunda C. barbata fasiesi 192 tür ve 88386 bireyle, U. rigida fasiesi 178 tür ve 35132 bireyle, M. galloprovincialis fasiesi 141 tür ve 72680 bireyle temsil edilmiştir. Kalitatif olarak C. barbata ve U. rigida fasieslerinde sırasıyla algler, arthropod türleri, annelid türleri, mollusk türleri baskın bulunmuştur. Midye fasiesinde ise arthropod türlerini sırasıyla annelid türleri, algler, mollusk türleri izlemektedir. Kantitatif açıdan ise Arthropoda phylumu % 73.31- 74.71 arasında, Mollusca phylumu % 8.89 - 18.81 arasında, Annelida phylumu % 7.63 - 15.49 arasında, diğer zoobentik gruplar ise % 0.01 - 0.68 arasında bulunmuştur. Karadeniz'in Türkiye suları için alglerden 12 tür, arthropodlardan 18 tür, mollusklardan 16 tür, annelidlerden 38 tür ve balıklardan 1 tür yeni kayıt olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE QUALITATIVE AND QUANTITATIVE INVESTIGATIONS ON SOME FACIES OF THE UPPER-INFRALITTORAL ZONE OF THE WESTERN BLACK SEA (SİNOP) SHORES GÖNLÜGÜR, Gamze Ph.D. in Departement of Hydrobiology Supervisio: Prof. Dr. Tuncer KAT A?AN February, 2003, 314 pages To investigate some of the fades (Cystoseira barbata, Ulva rigida, Mytilus galloprovincialis) distributed at the coast of Sinop in the West Black Sea region, for each facies 3 stations and 4 seasonal samplings with a total of 36 samplings were carried out. As a result of the qualitative and quantitative analyses the C. barbata facies included 192 species and 88386 specimens, U. rigida facies included 178 species and 35132 specimens, M. galloprovincialis facies included 141 species and 72680 specimens. Qualitatively ; algae, arthropods, annelids and molluscs were dominant in C. barbata and U. rigida facies. While in bivalve facies; arthropods, annelids, algae and molluscs were dominant respectively. Quantitatively the abundance of arthropods, molluscs, annelids and other zoobenthic groups were found as 73.31- 74.71 %, 8.89-18.81 %, 7.63-15.49 %, 0.01 and 0.68 % respectively. 12 species of algae, 18 species of arthropods, 16 species of molluscs, 38 species of annelids and a species of fish are new records for the Turkish Black Sea coastal waters.