Aydın ve İzmir pamuk alanlarında yabancı ot yoğunlukları kritik periyodun ve önemli türlerin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of population density critical period and some biological characteristic of certain weed species in cotton fields in Aydın and İzmir provinces
  1. Tez No: 134611
  2. Yazar: İLHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Kritik periyot, Tohum rezervi, Yabancı ot, Yoğunluk, Sıklık, Tohum çimlenmesi, Cotton, Critical period, Seedbank, Weed, Density, Frequency, Seed germination
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
V ÖZET AYDIN VE İZMİR PAMUK ALANLARINDA YABANCI OT YOĞUNLUKLARI KRİTİK PERİYODUN VE ÖNEMLİ TÜRLERİN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ KAYA, İlhan Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yıldız NEMLİ Şubat, 2003, 109 sayfa Bu çalışmada, Ege Bölgesi önemli pamuk ekiliş alanlarından Nazilli ve Söke 'de sorun olan yabancı ot türlerinin yoğunlukları ve rastlanma sıklıkları, Nazilli, Söke ve Menemen'de yabancı otlarda kritik periyodun belirlenmesi, Nazilli'de topraktaki yabancı ot tohumlarının yoğunlukları, rastlanma sıklıkları ve bunların floraya yansıması, ayrıca bu alanlarda önemli derecede sorun oluşturan, yabancı otların maximum ve minimum çimlenme sıcaklıkları araştırılmıştır. Nazilli ve Söke'de pamuk alanlarında yaygın olarak toplam 14 yabancı ot türü belirlenmiştir. Nazilli'de en yoğun türler Cyperus rotundus L. (31.90 bitki/m2), Sorgum halapense (L.) Pers. (15.60 bitki/ m2), Portulaca oleracea L. (5.50 bitki/ m2), Söke'de ise, C. rotundus (17.20 bitki/ m2), Xanthium strumarium L. (3.09 bitki/ m2) ve Alhagi pseudalhagi (Bieb) Desv. (0.80 bitki/ m2) olarak belirlenmiştir. Rastlanma sıklığı açısından Nazilli ve Söke'de C. rotundus ilk sırada yer alırken, Nazilli'de bunu Cynodon dactylon (L.) Pers., Sorgum halapense (L.) Pers., Söke'de ise, X. strumarium ve A. pseudalhagi takip etmiştir.VI Yabancı otlarda kritik periyodun belirlenmesine yönelik yapılan çalışmada en yüksek verimin Nazilli ve Söke'de 12 hafta süresince yabancı otsuz bırakılan parsellerden alındığı ve kritik periyodun 1. hafta ile 6. haftalar arasında olduğu belirlenmiştir. Menemen'de ise, belirli aralıklarla mücadele yapılan ve yapılmayan parseller arasında istatistiki açıdan fark önemli bulunmamıştır. Her üç lokalitede belirli aralıklarla mücadele yapılan ve yapılmayan parsellerde pamuğun vejetatif, generatif ve teknolojik özellikleri belirlenmiştir. Nazilli pamuk ekiliş alanlarında 0-25 cm toprak derinliğinde 23.279-73.170 canlı yabancı ot tohumu bulunduğu tespit edilmiştir. Toprak rezervinde Seteria verticillata (L.) P. B., Amaranthus retrqflexus L. ve X strumarium tohumlarının en yoğun türler olduğu saptanmıştır. Topraktaki tohum rezervinin floraya yansıma oranının %1'den düşük olduğu belirlenmiştir. S. verticillata, A. retroflexus ve X. strumarium' un. farklı sıcaklıklarda yapılan çimlendirme denemelerinde S. verticillata' 'run Nazilli'den alınan tohumlan en yüksek 30 °C'de, Menemen'den alman tohumlan ise, 20-25°C'de çimlenmiştir. A. retroflexus'vn her iki lokasyondan alman tohumlarının maximum çimlenme sıcaklığı ise 35°C olarak saptanmıştır. Nazilli'den alman X. strumarium tohumlanmn maximum 35°C'de, Menemen'den alman tohumlarının ise 30°C'de çimlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF POPULATION DENSITY CRITICAL PERIOD AND SOME BIOLOGICAL CHARACTERISTIC OF CERTAIN WEED SPECIES IN COTTON FIELDS IN AYDIN AND İZMTR PROVIENCES KAYA,îlhan Ph.D. in Plant Protection Supervisor : Prof.Dr. Yıldız NEMLÎ February 2003, 109 pages In this study it was investigated in order to determine frequency and density of weed species at Nazilli and Söke, the most important growing areas at Aegean Region, critic period of weeds at Nazilli, density of weed seeds and reflection to flora at Söke and Menemen and also germination ratio at mininum and maximum temperature of some important weed species in these locations. Totally fourteen weed species was found at Nazilli and Söke. The most common weed species were Cyperus rotundus L. (3 1.90 plant/m2), Sorgum halapense L. (15.60 plant/m2), Portulaca oleracea L. (5.50 plant/m2) at Nazilli and C. rotundus (17.20 plant/m2), Xanthium strumarium L. (3.09 plant/m2), Alhagi. pseudalhagi Bieb Desv. (0.80 plant/m ) at Söke. While C. rotundus has been the first rank in terms of of weed density, followed by S. halapense at Nazilli and X. strumarium and A. pseudalhagi at Söke. At this study which was conducted in order to determine critic period of weed species were found the highest yield at parcels where is no weeds during 12 weeks and at critic period between 1-6 weeks atVIII Nazilli and Söke. However, there are no statistically differences between at parcels treated and non-treated with determined intervals at Menemen. Vegetative and generative and technologic characteristics of cotton were determined at parcels in which is applied with treated and no treated locations. It was found that vigour weed seeds ( 23.279-73.170 ) had been in depth of soil at Nazilli fields. The most common weed species were determined as to Setaria verticillata (L.) P.B., Amaranthus retroflexus L. and X. strumarium in soil reservoir and determined that the ratio of reflection to flora of seed reservoirs in soil is lower than %1 as well. At germination experiments conducted at different temperatures were found that S. verticillata which was obtained from Nazilli had the highest germination ratio at 30 °C, but weed seeds obtained from Menemen germinated at 20-25 °C. It was found also that seeds of A. retroflexus which was taken from both locations have germinated at maximum germination temperature that is 35 °C. While X. strumarium seeds obtained from Nazilli have germinated at 35 °C which is the highest germination ratio, this ratio was found as to 30 °C at Menemen.