Hibrit çizgili levrek (Morone saxatilis X Morone chrysops) balığının büyüme ve üreme özelliklerinin araştırılması
Investigations of hybrid striped bass (Morone saxatilis X Morone chrysops) growth and reproduction characteristics
- Tez No: 134609
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF GÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Hibrit çizgili levrek, ağ kafes kültürü, gelişim, üreme, Türkiye, Sunshine bass, cage culture growth, reproduction, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hibrit çizgili levrek (Morone saxatilis X Morone chrysops) ABD ve Kanada, İtalya, Tayvan, Çin ve İsrail gibi bazı ülkelerde yetiştiricilik ve rekreasyonal balıkçılık amacıyla oldukça tutulan bir tür olmuştur. Bu hibritler ebeveynlerine göre daha hızlı gelişim, geniş tuzluluk toleransı ve daha az metabolik enerji ihtiyacı gibi özellikler göstermektedir. Deneme, hibrit çizgili levreklerin Türkiye'deki büyüme performansı ve üreme özelliklerinin araştırmasını kapsamaktadır. 0,5-1 gr ağırlığa sahip yavru hibritler ağ kafeslere stoklanarak levrekler için hazırlanan suni yemle beslenmiştir. Balıklar her bir kafese ortalama 10 000 adet olarak stoklanmış ve deneme süresince balık gelişimi dikkate alınarak günlük yemleme yapılmıştır. Deneme sonunda balıkların ağırlığı 1018.08±18.81 grama ulaşmış ve spesifik büyüme oranı (SBO) 1.35 olarak gerçekleşmiştir. Çevresel koşullar balıkların gelişme ve yem değerlendirmesinde etkili olmuştur. Farklı mevsimler süresince değişiklikler gösteren sıcaklık en önemli faktörlerden biri olup gelişim ve yemden yararlanmayı etkilemiştir.IV Balıklar pazar boyuna geldiklerinde yaşama oranı ve yem değerlendirme sırasıyla %80 ve 1.7 olarak gerçekleşmiştir. Hibritlerin, karkas verimi, abdomen yağ oranı, hepatosomatik indeks ve besinsel kompozisyonu incelenmiştir. Karkas verimi kafa ve iç organlar çıktıktan sonra büyüme periyodunca %78.3 ve %68.2 arasında değişmiştir. Dişi ve erkek hibritlerin karkas oranlan arasındaki farklılık önemli bulunmuştur. Abdomen yağ oranı % 2.13 ve %5.82 arasında değişmektedir. Hepatosomatik indeksleri Ekim ayında 213 gramlık balıkta %4.96 ve Ağustos ayındaki 719.3 gramlık balıkta %1.78 bulunmuştur. Balık filetolarından analiz edilen protein ve yağ yüzdeleri %22.3 ve %3. 1 'dir. Hibrit çizgili levrekler diğer hibritlerden farklı olarak üreme kabiliyetine sahiptirler. Erkeklerin çoğu birinci yılda olgunlaşırken, dişilerin çoğu 2 yaşında olgunlaşmışlardır. Erkekler üreme mevsimi boyunca birkaç kez sperm verebilir. Dişilerin GSI değerleri Nisandan Hazirana kadar maksimum seviyeye çıkmıştır. Bu durum dişilerin baharda sıcaklığın yaklaşık 17-21 derece olduğunda yumurta verdiğini göstermektedir. Fekondite 370 bin yumurta/kg balık ağırlığı olarak bulunmuştur. Sonuçlar hibrit çizgili levreklerin yetiştiricilik performanslarının Türkiye için kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir. Ancak, sucul ekosisteme zarar vermeden daha başarılı sonuçlar elde etmek için ekolojik unsurları da içeren araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hybrid striped bass, or sunshine {Morone saxatilis X Morone chrysops) bass have become a popular species for aquaculture and recreational fisheries in the United States and some other countries such as Canada, Italy, Taiwan, Chine and Israel. These hybrids have shown fester growth, tolerance to a wider range of salinity and lower metabolic energy needs than their parental species. An experiment was conducted to examine the aquacultural performance of this species in Turkey, and also examine the reproduction characteristics. Juvenile sunshine bass with an average weight of 0.5-1 g were stocked into floating cages and fed one of diets formulated for bass. Fish were stocked at a rate of 10 000 per cage and fed different times daily according to fish growth during the experimental period. Final weight and specific grpAvthrate (SGR) offish were 1018.08+18.81 and 1.35 respectively. Certain environmental factors were affect growth and nutrient utilization by fish. Temperature was one of the major factors thatVI varies during the different seasons and was affect both growth and nutrient utilization offish. Survival and feed conversion ratio (FCR) were found 80% and 1.7 when the fish reached the market size. Percentage dress-out (carcass with head and viscera removed), abdominal fat, hepatosomatic index, and body composition of sunshine bass was investigated. Dress-out percentage (carcass with head and viscera removed) was between 78.3% and 68.2% during the grow-out, and differences observed between male and female in dress-out percentage. Percentage of abdominal fat varied from 2.13% to 5.82%. Hepatosomatic index (HSI) in fish were between 4.96% in 213 g fish in October and 1.78% in 719.3 g fish in August. Percentage protein and lipid in fillet was determined as 22.3% and 3.1%. Hybrid striped bass, unlike some other hybrids, is fertile. Lots of males matured at the age of 1 year, and most females were mature at 2 years of age. Males may spawn many times over the spawning season. Female GSI peak was occurred from April through July. It shows that they produce eggs and sperm in the spring when temperatures are 17 to 21° C. Females produce an average of 370.000 eggs per kg of body weight and spawn once a year. This results show that aquaculture performance of sunshine bass is acceptable for Turkey but some ecologic investigations have to be find out to get more success without damage aquatic ecosystem.