Kuzeydoğu Akdeniz ve Doğu Akdeniz'deki bazı balıkların kurşun ve kadmiyum yüklerinin voltametrik metotla belirlenmesi
Determination of lead and cadmium burden in some Northeast Atlantic and Eastern Mediterranean fish by means of voltammetric method
- Tez No: 134612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ÇAKLI, PROF. DR. JÖRG OEHLENSCHLAGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, balık, kadmiyum, kurşun, voltametre, Heavy metal, fish, cadmium, lead, voltammetry
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
V ÖZET KUZEYDOĞU ATLANTİK VE DOĞU AKDENİZ'DEKİ BAZI BALIKLARIN KURŞUN VE KADMİYUM YÜKLERİNİN VOLTAMETRİK METOT İLE BELİRLENMESİ ÇELİK, Ufuk Doktora Tezi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Şükran ÇAKLI Prof. Dr. Jörg OEHLENSCHLÂGER Mart 2003,100 sayfa İnsanların su ürünleri tüketimi ile aldıkları ağır metallerin bilinmesi oldukça önemlidir. Tüketicilerin korunması, sadece balıklarda bulunan ağır metal konsantrasyonları bilindiğinde etkili olabilir. Bu çalışmada, iki Avrupa bölgesi, Kuzeydoğu Atlantik ve Doğu Akdeniz balıklarından ticari olarak kullanılan başlıca türlerin yenebilen kısımlarının (kas, fileto) kurşun ve kadmiyum birikimleri voltametrik metot ile belirlenmiştir. Doğu Akdeniz'de incelenen bütün türler içinde en yüksek kurşun konsantrasyonu İzmir Dış Körfezi'nden avlanan mırmır (Lithognathus mormyrus) balığında 383 ppb olarak bulunurken, en düşük konsantrasyon ise Homa Dalyanı'ndan avlanan çipura balıklarında (Sparus aurata) 6,34 ppb olarak tespit edilmiştir. Tüm türler içinde en yüksek kadmiyum konsantrasyonu ise İzmir DışVI Körfezi'nden avlanan sivriburun karagözde (Diplodus puntazzo) 14,22 ppb olarak bulunurken tirsi {Alosa fallax nilotica), kastros (Liza saliens), lüfer (Pomatomus saltator), işkine {Sciaena umbra), palamut (Sarda sarda), asıl hani (Serranus cabrilla), cangidez (Lepidorhombus boscii), dil (Solea vulgaris), patlakgöz mercan (Dentex machrophtalmus), ısparoz (Diplodus annularis), sinarit (Dentex dentex), karagöz (Diplodus vulgaris) ve ceran kefal (Liza ramada) balıkları ölçüm limitlerinin altında verdikleri değerlerle en düşük konsantrasyonların tespit edildiği balıklar olmuştur. Kuzeydoğu Atlantik'te ağır metal analizi yapılan tüm türler içinde en yüksek kurşun konsantrasyonu 80,00 ppb olarak Tampen Bölgesi'nden avlanan benekli kırlangıç (Chelidonichtys gurnardus) balığında tespit edilirken, en düşük konsantrasyon 2 ppb olarak Shetland Adalan'nın kuzeyinden avlanan fener balığında (Lophius piscatorius) görülmüştür. Bölgede ağır metal analizi yapılan tüm türler içinde en yüksek kadmiyum konsantrasyonu 2,40 ppb olarak Faroe Adaları civarından avlanan mezgit balığında (Melanogrammus aeglefinus) tespit edilirken, en düşük konsantrasyon Shetland Adalan'nın kuzeyinden ve Faroe Adaları civarından avlanan fener balığında ölçüm limitlerinin altında bulunmuştur. Doğu Akdeniz ve Kuzeydoğu Atlantik türlerinde tespit edilen bütün Cd ve Pb konsantrasyonları izin verilen maksimum ulusal ve uluslararası düzeylerin altında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF LEAD AND CADMIUM BURDEN IN SOME NORTHEAST ATLANTIC AND EASTERN MEDITERRANEAN FISH BY MEANS OF VOLTAMMETRIC METHOD ÇELİK, Ufuk PhD Thesis Department of Fishing and Processing Technology Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Şükran ÇAKLI Prof. Dr. Jörg OEHLENSCHLÂGER March 2003, 100 pages It is very important to know how much heavy metals are taken by human with seafood consumption. Consumer protection can only be efficient when data on trace elements in fish are available. In this study, lead and cadmium accumulation in edible parts (fillet, muscle) of common commercial species from Eastern Mediterranean and Northeast Atlantic region were determined by means of voltammetric method. While it was found as 6.34 ppb in gilthead seabream (Sparus aurata) caught from Homa Lagoon as lowest lead concentration, 383 ppb was found as maximum in stripped seabream (Lithognathus mormyrus) from Izmir Bay, in all species investigated from Eastern Mediterranean. Highest cadmium concentration in allVIII samples, which belongs to sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo) from Izmir Bay, was 14.22 ppb. Mediterranean shad (Alosa fallax nilotica), leaping grey mullet {Liza saliens), bluefish (Pomatomus saltator), brown meagre (Sciaena umbra), bonito {Sarda sarda), comber (Serranus cabrilla), fourspotted megrim (Lepidorhombus boscii), sole {Solea vulgaris), red pandora (Dentex machrophtalmus), annular bream (Diplodus annularis), common dentex (Dentex dentex), common two-banded seabream (Diplodus vulgaris) and thin-lipped grey mullet (Liza ramada) had negligible concentrations with the values they gave. Grey gurnard (Chelidonichtys gurnardus) from Tampen region had 80 ppb which was the highest lead concentration in all analyzed samples from Northeast Atlantic and it was observed 2.00 ppb in anglerfish (Lophius piscatorius) from the north of Shetland Islands as minimum. In this region, whittling (Melanogrammus aeglefinus) from Faroe Islands had given top record for cadmium with the value of 2.40 ppb, on the contrary, anglerfish was found under detection limit for it. All Cd and Pb concentrations observed from species of Eastern Mediterranean and Northeast Atlantic were below the maximum permitted national and international levels.