Akivades (Tapes decussatus Linnaeus, 1758) yetiştiriciliği üzerine araştırmalar
Investigations on carpet shell clam (Tapes decussatus Linnaeus, 1758) culture
- Tez No: 134620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR LÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akivades, büyüme oranı, gonad gelişimi, et verimi, Clam, growth rate, gonadal development, meat yield
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
II ÖZET AKİVADES {Tapes decussatus Linnaeus, 1758) YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR SERDAR, Serpil Doktora Tezi, Yetiştiricilik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Aynur LÖK 2003, 165 sayfa Bu araştırmada akivadeslerin (Tapes decussatus) SÜFAK Dalyan alanında dört farklı yoğunlukta (1000 birey/m2, 2000 birey/m2, 3000 birey /m ve 4000 birey/m ) 18 ay süresince kültürü denenmiş ve az yoğun ortamda büyümenin daha iyi olduğu tespit edilmiştir. File (Sert plastik ve naylon file), Park (Geleneksel park ve demir blok) ve Kasa sistemi olmak üzere 3 farklı sistemde 1 yıl boyunca akivadeslerin kültürü incelenmiştir. En iyi büyüme ve yaşama oranı plastik file kullanılan denemede bulunmuştur. SÜFAK Dalyan alanına ekilen ergin bireylerin 1 yıl süresince gonad gelişim safhaları incelenerek ilk gametogenesis, olgunlaşmaya başlama, olgun, kısmen döl bırakımı, döl bırakımı ve dinlenme safhası olarak 6 safha tespit edilmiştir. Akivadeslerin et verimi 18 ay süresince % 14.06 ile 26.78 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATIONS ON CARPET SHELL CLAM (Tapes decussatus Linnaeus, 1758) CULTURE SERDAR, Serpil PhD in Department of Aquaculture Supervisor:Assoc.Prof.Dr.Aynur LÖK 165 Pages In this study T. decussatus seed, 17- 19mm length, was reared in box system for 18 months at four density (1000, 2000, 3000, 4000 ind/m2). At the end of the experiment growth rate was found beter low density than high density. Tree culture systems (net (polyamid and hard plastic), pare (traditonal and iron frame) and box) were compared for clam culture for 1 year. Max growth rate and survival rate were found in plastic net. Gonadal development stages were investigated during experiments (1 year). Six gonadal stages were determined as first gametogenesis, late gametogenesis, ripe, partly spawned, spawned and inactive in the SUFAK Lagoon. Meat yield of clam were varied between 14.06 % to 26.78 % during investigation (18 months)