Rize ve Artvin yöresindeki tatlı su balıklarının sistematik ekolojik yönden incelenmesi
Taxonomical and ecological investigation of freshwater fish fauna living around Rize and Artvin
  1. Tez No: 134628
  2. Yazar: DAVUT TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, Artvin, Tatlısu balık faunası, Freshwater fish fauna, Rize, Artvin
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET RİZE VE ARTVİN YÖRESİNDEKİ TATLISU BALIKLARININ SİSTEMATİK VE EKOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI TURAN, Davut Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman BALIK Nisan 2002, 186 sayfa Bu çalışmada Rize ve Artvin illeri kapsamındaki tatlısu balık (Pisces) faunası kalitatif olarak incelenmiştir. Mayıs 2000-Eylül 2002 tarihleri arasında Rize ve Artvin illerindeki tatlısularda belirlenen 58 istasyondan balık örnekleri toplanmış ve bu istasyonların sıcaklık, çözünmüş oksijen, tuzluluk, pH ve elektriksel iletkenlik değerleri tespit edilmiştir. Bölgedeki akarsularda, su sıcaklığının 13.50-24.60 °C, çözünmüş oksijenin 7.28- 13.50 mg/1, pH 6.81-8.11, tuzluluğun %o 0-2.50, elektriksel iletkenliğin ise 63-174 (1S20 °c arasında olduğu saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda 4 ordo (Perciformes, Salmoniformes, Muguiform.es, Cypriniformes) ve 5 familyaya (Gobiidae, Salmonidae, Mugilidae, Cyprinidae, Cobitidae) ait, 14 cins, 14 tür ye 4 alttür tespit edilmiştir. Bu türlerden Neogobius kessleri Türkiye'nin Karadeniz kıyılan balık faunası için yeni kayıttır. Diğer tür ve alttürlerden Neogobius fluviatilis, Mugil cephalus, Liza aurata, Oncorhynckus mykiss, Salvelinus fontinalis, Capoeta capoeta capoeta verilen lokalitelerden ilk defa tespit edilmiştir. Neogobius platyrostris, Salmo trutta labrax, Chondrostoma colchicıım, Rutilus frisii, Leuciscus cephalus, Chalcalburnus chalcoides, Alburnoides bipunctatus, Barbus plebejus escherichi, Barbus capitoVI capito, Capoeta tinea, Nemacheilus angorae önceden verilen lokalitelerden tekrar tespit edilmiş ve önceki çalışmalarda rapor edilen Capoeta capoeta sieboldi ve Nemacheilus panthera tür ve alttürüne ise rastlanılmamıştır. Ayrıca, önceki çalışmalarda alttür seviyesinde değerlendirilen Chalcalburnus ehaleoides derjugini, Alburnoides bipunetatus fasciatus ve Nemacheilus angorae buresehi 'nin tür seviyesinde bırakılması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TAXONOMIK VE ECOLOGIÇ INVESTIGATION OF FRESHWATER FISH FAUNA LIVING AROUND RİZE AND ARTVİN TURAN, Davut PhD in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Süleyman BALİK April 2002, 186 pages In this study, the freshwater fish fauna living around Rize and Artvin was studied qualitatively. The materials were sampled in 58 station in the freshwater of the Rize and Artvin regions between May 2000 and September 2002, and water temperature, dissolved oxygen, salinity, pH and conductivity were tetermihed. In the region, the minimum and maximum values of temperature, dissolved oxygen, pH, Salinity and conductivity were 13.50-24.60 °C, 7.28-13.50 mg/1, 6.81-8.11, %o 0-2.50, 63-174 uS2o°c» respectively. At the and of the study, 14 genus, 14 species and 4 subspecies belonging to 4 orders (Perciformes, Salmoniformes, Mugiliformes, Cypriniformes) and 5 families (Gobiidae. Salmonidae, Mugilidae, Cyprinidae, Cobitidae) have been recorded, of which Neogobius kessleri was a new record in the Turkish Black sea coasts. Among the other species and subspecies Neogobius fluviatilis, Liza aurata, Mugil cephalus, Oncorhynchus mykiss, Salvelinus fontinalis, Capoeta capoeta capoeta were recorded for the first time in the given localities. The followingVIII species, Neogobius platyrostris, Salmo trutta labrax, Chondrostoma colchicum, Rutilus frisii, Leuciscus cephalus, Chalcalburnns chalcoides, Alburnoides bipunctatus, Barbus plebejus escherichi, Barbus capito capito, Capoeta tinea, Nemacheilus angorae which were known in the area, were found again and the species such as Capoeta capoeta sieboldi, Nemacheilus angorae which were recorded in the area, were not found in this study. In addition, the species Chalcalburnus chalcoides derjugini, Alburnoides bipunctatus fasciatus and Nemacheilus angorae bureschi which were previously the subspecies level have been placed to the species level.