Method development for selenium determination and application to biological and food samples
Selenyum tayini için yöntem geliştirme ve yöntemlerin biyolojik ve gıda örneklerine uygulanması
  1. Tez No: 134627
  2. Yazar: BERİL İŞCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMÜR HENDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: selenyum, selenometionin, selenosistein, GCMS, ICPMS, HPLC, HGAAS, selenium, selenomethionine, selenocysteine, GCMS, ICPMS, HPLC, HGAAS
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
vn ÖZET SELENYUM TAYİNİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRME VE YÖNTEMLERİN BİYOLOJİK VE GIDA ÖRNEKLERİNE UYGULANMASI İŞCÎOĞLU, Beril Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr Emür HENDEN Mart 2003, 191 sayfa Bu çalışmada selenyum tayini için yöntem geliştirme ve yöntemin çeşitli örnekler uygulanması amaçlanmıştır. Giriş bölümünde selenyum hakkında genel bilgiler ve analitik yöntemler verilmiştir, ilk deneysel bölümde(DB), HGAAS kullanarak saç ve kanda selenyum tayininde açık sistem odaklanmış mikrodalga ve klasik yaş yakma yöntemleri kıyaslanmıştır. Her iki yöntemde de geri kazanım yüksek bulunmuştur.Ikinci DB de, yöntem larenks kanserli hastalar ve kontrol grubu örneklerine uygulanmıştır. Selenyum seviyesi kanserli hastalarda en düşük, sigara içenlerde içmeyenlere göre daha düşük bulunmuştur. Aynı kişiye ait saç ve kan değerleri arasında bir bağmtı kurulamamıştır. Üçüncü DB de, selenometionin ve selenosistein karboksimetil türevi şeklinde HPLC ile tayin edilmiş ve yöntem ayçiçeği tohumuna uygulanmıştır. Dördüncü DB de, GCMS kullanılarak selenometionine tabletlerinde selenometionin ve selenosistein in ayrılması ve tayini için etilkloroformat türevlendirme yöntemi uygulanmış ve tabletlerde toplam selenyum miktarı ICPMS ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHOD DEVELOPMENT FOR SELENIUM DETERMINATION AND APPLICATION TO BIOLOGICAL AND FOOD SAMPLES İŞCİO?LU, Beril Ph.D. Thesis in Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Emür HENDEN March 2003, 191 pages In this study, method development and application for selenium determination was aimed. In the introduction, general behavior and analytical techniques for selenium determinations are reviewed. In the experimental section (ES) one; open vessel microwave and classical wet digestion techniques for the determination of selenium in hair and blood by HGAAS are compared. Recoveries are high in both techniques. In the second ES, the technique applied to larynx cancer patients and control groups is evaluated. Selenium levels were the lowest in the larynx cancer patients and in the smoking control group. It was lower than the non- smoking control group. In the third ES, selenomethionine and selenocysteine levels were determined by HPLC after carboxymethylation. The determination method was applied to sunflowerseeds. In the fourth ES, selenomethionine and selenocysteine amounts were separated and determined by GCMS after ethylchloroformate derivatization and the technique was applied to selenomethionine tablets. Total selenium contents of the tablets were determined by ICPMS.