Levrek (Dicentrarchus labrax), çipura (Sparus aurata), sinagrit (Dentex dentex) ve mırmır (Lithognathus mormyrus) yumurtalarının embriyonik gelişimi ve kaliteyi etkileyen biyokimyasal kompozisyonu
Embryonic development of seabass (Dicentrarchus labrax), sea bream (Sparus aurata), dentex (Dentex dentex), striped bream (Lithognathus mormyrus) and biochemical composition effecting the quality
- Tez No: 134634
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Levrek, çipura, sinagrit, mırmır, yumurta, embriyonik gelişim, kimyasal kompozisyon, yağ asitleri, seabass, sea bream, dentex and striped bream egg, embryonik development, chemical composition, fatty acid
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
III ÖZET LEVREK (Dicentrarchus labrax), ÇİPURA (Spams aurata), SİNAGRİT (Dentex dentex) vc MIRMIR (Lithognathus mormyms L.1758) YUMURTALARININ EMBRİYONİK GELİŞİMİ VE KALİTEYİ ETKİLEYEN BİYOKİMYASAL KOMPOZİSYONU. BULUT, Musa Doktora Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Osman ÖZDEN 22. 08. 2003, 168 sayfa Bu çalışmada Levrek (Dicentrarchus labrax), Çipura (Sparus aurata), Sinagrit (Dentex dentex) ve Mırmır (Lithognathus mormyrus) balıkları döllenmiş yumurtalarının embriyonik gelişimi ve bazı biyokimyasal kompozisyonunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Ülkemizde yoğun olarak ele alınan ve alınması düşünülen deniz balıklan türlerinin embriyonik gelişimleri ve yumurtalarının biyokimyasal özellikleri ortaya konarak bu türler için kalite kriterleri tespit edilmiştir. Çalışmada; her türün ayrı ayrı embriyonik gelişim safhaları, yumurtadaki % protein, nem, kül, yağ ve yağ asitleri analizleri yapılmıştır. Levrek yumurtalarının embriyonik gelişimi 17 °C'de yapılmıştır. Denemede kullanılan yumurtaların çaplan 1.183+0.02 mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtaların açılım oranlan ortalama % 83 olarak bulunmuşIV ve larvalar 17 °C'de 68 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Levrek yumurtasında yapılan analizlerde ; nem % 74.25, protein % 11.57, kül % 2.57 ve yağ % 4.97 olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda levrekte Doymuş yağ asitleri % 28.74, MUFA % 39.05, PUFA % 31.36. olarak belirlenmiştir. Çipura yumurtalarının embriyonik gelişimi 18 °C'de yapılmıştır. Denemede kullanılan yumurtaların çaplan 1.140+0.03 mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtaların açılım oranlan % 86 olarak bulunmuş ve larvalar 18 °C'de 53 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Çipura yumurtasında yapılan analizlerde; nem % 79.85, protein % 9.83, kül % 2.86 ve yağ % 2.29 olduğu saptanmıştır. Çipura da Doymuş yağ asitleri % 40.45, MUFA % 34.40, PUFA % 24.68. olarak belirlenmiştir. Sinagrit yumurtalarının embiryonik gelişimi 18 °C'de yapılmıştır. Denemede kullanılan yumurtaların çaplan 1.054+0.06 mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtaların açılım oranlan % 84 olarak bulunmuş ve larvalar 18°C'de 50 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Sinagrit yumurtasında yapılan analizlerde ; nem % 84.58, protein % 12.06, kül % 1.94 ve yağ % 4.80 olduğu saptanmıştır. Sinagritte Doymuş yağ asitleri % 36.37, MUFA % 38.57, PUFA % 24.44. olarak belirlenmiştir. Mırmır yumurtalarının embiryonik gelişimi 25 °C'de yapılmıştır. Denemede kullanılan yumurtaların çaplan 0.804+0.03 mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtaların açılım oranlan % 72 olarak bulunmuş ve larvalar 25 °C'de 22 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Mımmıryumurtasında yapılan analizlerde; nem % 78.31, protein % 18.44, kül % 2.78 ve yağ % 5.25 olduğu saptanmıştır. Mırmır da Doymuş yağ asitleri % 35.54, MUFA % 32.39, PUFA % 31.21 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EMBRYONIC DEVELOPMENT OF SEABASS (Dicentrarchus labrax), SEA BREAM (Spams aurata), DENTEX (Dentex dentex), STRIPED BREAM (Lithognathus mormyrus L.1758) AND BIOCHEMICAL COMPOSITION EFFECTING THE QUALITY. BULUT Musa PhD in Department of Aquaculture Supervision Prof. Dr. Osman ÖZDEN Date 22.08.2003, 168 pages Objective of this study is to aim determining some biochemical composition and embryonic development of fertilized eggs of seabass (Dicentrarchus labrax), sea bream (Spams aurata), dentex (Dentex dentex) and striped bream (Lithognathus mormyrus) fishes. It was determined that embryonic develpoment and biochemical traits of eggs and quality charecters of these species determined on species which is thought producing in our Country. In this research, embryonic development stage, protein ratio at eggs, moisture, oil, ash and fatty acid analysis were made for each Species speratlely. Embryonic development of seabass eggs were made at 17 °C. Size of eggs which are used in the research were determined as 1.183±0.02 mmvn hatching ratio of eggs found as 83 % and larvae from egg at 17 °C and 68 hours. At the analysis which was made in seabass eggs was found as 74.25 % moisture, 11.57 % protein, 2.57 % ash and 4.97 % oil. At the end of the research determined that seabass has been 28.74 % saturated fatty acid, 39.05 % MUFA and 31.36 % PUFA. Embryonic development of sea bream eggs were made at 18 °C. Size of eggs which are used in the research were determined as 1.140+0.03 mm hatching ratio of eggs found as 86 % and larvae from egg at 18 °C and 53 hours. At the analysis which was made in sea bream eggs was found as 79.85 % moisture, 9.83 % protein, 2.86 % ash and 2.29 % oil. At the end of the research determined that sea bream has been 40.45 % saturated fetty acid, 34.40 % MUFA and 24.68 % PUFA. Embryonic development of dentex eggs were made at 18 °C. Size of eggs which are used in the research were determined as 1.054+0.06 mm hatching ratio of eggs found as 84 % and larvae from egg at 18 °C and 50 hours. At the analysis which was made in dentex eggs was found as 84.58 % moisture, 12.06 % protein, 1.94 % ash and 4.80 % oil. At the end of the research determined that dentex has been 36.37 % saturated fatty acid, 38.57 % MUFA and 24.44 % PUFA. Embryonic development of striped bream eggs were made at 25 °C. Size of eggs which are used in the research were determined as 0.804+0.03 mm hatching ratio of eggs found as 72 % and larvae from egg at 25 °C and 22 hours. At the analysis which was made in stripedvm bream eggs was found as 78.31 % moisture, 18.44 % protein, 2.78 % ash and 5.25 % oil. At the end of the research determined that striped bream has been 35.54 % saturated fetty acid, 32.39 % MUFA and 31.21 % PUFA.