Süt sağma makinelerinde bazı teknik özelliklerin performans değerlerine etkisinin laboratuvar koşullarında belirlenmesi
Determination of the effects of some techinical properties on the performance of milking machines in laboratory conditions
  1. Tez No: 134642
  2. Yazar: HÜLYA ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ BİLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sağun makinası, yaş deneme düzeni, vakum dalgalanmaları, Milking machine, wet-test, vacuum fluctuations
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET SÜT SAĞMA MAKİNALARINDA BAZI TEKNİK ÖZELLİKLERİN PERFORMANS DEĞERLERİNE ETKİSİNİN LABORATUVAR KOŞULLARINDA BELİRLENMESİ ÖZ, Hülya Doktora Tezi, Tarım Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Hamdi BİLGEN Haziran 2003, 134 sayfa Yapılan bu çalışmanın amacı, laboratuvarda kuru ve yaş koşullar altında, yerli ve ithal bazı sağım makinalannın teknik özelliklerinin performansları üzerine etkilerini belirlemektir. Sağun makinalannın seçimi, kullanımda yer alma sıklıklarına göre yapılmış ve çalışmada dört makina incelemeye alınmıştır. Farklı teknik özelliklere sahip olan makinalann hepsi iki sağun üniteli, iki nabız aygıtlı ve tek güğümlüdür.“Mekanik fşlev Testi”olarak adlandırılan kuru koşullarda yapılan testler, ISO 6690 ve ISO 5707 no'lu standartlar esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Diğer yandan, yaş testleri yapmak amacıyla, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinalan Bölümü'nde bir deneme düzeni kurulmuştur. Yapay meme başlarına ve sağım ünitelerinin farklı noktalarına yerleştirilen algılayıcılarla vakum değişimlerini ölçmek amacıyla, süt yerine suyun kullanıldığı yaş denemeler yapılmıştır. İkisi meme başı ucu,VI ikisi nabız odası ve biri pençede olmak üzere 5 algılayıcının ölçümleri“Genie”veri toplama programı ile bilgisayara aktarılmış ve elde edilen veriler hesaplamalar ve istatistiksel değerlendirmeler amacıyla“Excel”dosyası olarak kaydedilmiştir. Bu testler 0,1, 2, 3, 5, 7 ve 10 L/min olmak üzere 7 farklı sağun debisinde ve 50 kPa vakum basmcmda gerçekleştirilmiştir. Kuru koşullarda yapılan denemelerden elde edilen sonuçlar, makinalann hiç birinin ISO 5707'nin öngördüğü pompa kapasitesine sahip olmadığını göstermektedir, özellikle kuru tip vakum pompası olan makinalarda pompa kapasiteleri çok daha düşük bulunmuştur. Yaş test sonuçları, meme başı ucu ortalama vakum basmcı ve sağım vakum basmcı değerlerinin artan sağun debisine bağlı olarak azaldığım göstermektedir. Buna ilave olarak, meme başı ucundaki vakum değişim aralığı ise artan sağun debisiyle birlikte daha büyük değerler almaktadır. Yaş denemeler sonucunda, 1-3 L/min arasındaki sağun debileri, test edilen makinalar için uygun olabilecek değer olarak önerilmiştir. Sonuç olarak, makinalann vakum pompası ve efektif yedek kapasiteleri ile regülatör performanslarının iyileştirilmesi durumunda, vakum değişim aralığının azaltılabileceği, meme başı ucundaki ortalama ve sağun vakumu basmç değerlerinin denemelerde ölçülenden daha yüksek değerlere çıkabileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECTS OF SOME TECHNICAL PROPERTIES ON THE PERFORMANCE OF MILKING MACHINES IN LABORATORY CONDITIONS ÖZ, Hülya PhD in Agricultural Engineering Supervisor: Prof.Dr.Hamdi BÎLGEN June 2003, 134 pages The objective of this study was to determine the effects of some technical properties on performance of some domestic and imported mobile type milking machines in the laboratory under dry and wet conditions. The selection of the milking machines was made upon the popularity of the machines and four machines were considered in the study. These milking machines having different constructional properties but all of them have two milking units and two pulsators and a bucket The dry tests named“Mechanical Functional Tests”were made based on ISO 6690 and ISO 5707 standards. On the other hand, in order to make the wet tests, a test apparatus was built in the Department of Agricultural Machinery, Faculty of Agriculture, Ege University. The wet tests using water instead of milk were made to measure the vacuum changes by sensors at artificial teatsvm and different locations of milking unit. The measurements made with 5 sensors two in teat end, two in pulsation chamber and one in claw was obtained by using a data acquisition program,“Genie”, and the obtained data were saved in an excel file for further use and evaluations. These tests were made at seven different milking flow rates of 0,1, 2, 3, 5, 7 and 10 L/min at a constant vacuum of 50 kPa. The results from the dry-tests indicated that none of the machines had the enough pump capacity as described by ISO 5707. Especially the machines with dry type vacuum pump demonstrated much more inefficient performance than the others. Wet-test results show that mean working vacuum and milking vacuum level at the teat end are reduced by increasing milking flow rate. Additionally, vacuum fluctuations at the teat end were taken higher values with increasing flow rates. As a result of wet-tests, the range of 1-3 L/min milking flow rate was determined as an appropriate range for the machines used for tests. As a conclusion, in case of improving of the vacuum pump and effective reserve capacities and regulators performance of the machines, it is estimated that vacuum fluctuations would be lower and mean milking vacuum level at the teat end would be higher than measured in wet-tests.