Open-end rotor iplik makinesinde açıcı silindir özelliklerinin polyester iplik eğirme prosesi ve iplik özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Study on the effects of opening roller type of open and rotor spinning machine concerning 100% pes yarn spinning process and yarn quality
- Tez No: 134641
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KADOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: OE rotor iplik makinası, polyester iplik, açıcı silindir, açıcı silindir hızı, enerji harcaması, OE rotor spinning machine, PES yarns, opening roller, opening roller speed, energy requirement
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
V ÖZET OPEN-END ROTOR İPLİK MAKİNASINDA AÇICI SİLİNDİR ÖZELLİKLERİNİN POLYESTER İPLİK EĞİRME PROSESİ VE İPLİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA PALAMUTÇU, Sema Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin KADOGLU Ocak 2003, 227 sayfa Bu çalışmada, OE rotor iplik eğirme makinasında farklı açıcı silindirler kullanılarak, çeşitli polyester kesikli liflerin farklı eğirme şartlarında eğrilmesi ile elde edilen % 100 polyester ipliklerin özellikleri ve açıcı silindirlerin enerji harcama seviyeleri incelenmiştir. îplik sektöründe, polyester lifinin OE rotor iplik makinasında işlenerek iplik eldesi artan bir şekilde devam etmektedir. OE rotor iplik eğirme sisteminde polyester lifinin eğrilmesi ve uygun çalışma şartlarının irdelenmesi ile ilgili detaylı ve kapsamlı çalışmaların ise istenilen yoğunlukta olmadığı bilinmektedir. Bu konu ile ilgili olarak planmış olan çalışmada, sekiz ayrı açıcı silindir kullanılarak birbirine yakın lif boyu ve inceliğindeki altı ayrı polyester lifi, iki ayrı açıcı silindir hızı kullanılarak iki ayrı kalınlıkta eğrilmiş ve bu ipliklerin özellikleri incelenmiştir. Farklı açıcı silindirlerin polyester lif çeşidine bağlı olarak iplik özelliğini farklı yönlerde etkilediği görülmüştür. Ayrıca açıcı silindir tipinin, açıcı silindir hızının, iplik kalınlığının ve lif özelliklerinin elektrik harcaması üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF OPENING ROLLER TYPE OF OPEN END ROTOR SPINNING MACHINE CONCERNING 100 % PES YARN SPINNING PROCESS AND YARN QUALITY PALAMUTÇU, Sema Ph.D. in Textile Technology Supervisor : Prof.Dr. Hüseyin KADO?LU January 2003, 227 pages In this work, yarn characterstics of 100 % PES yarns and energy use of opening roller of OE rotor spinning machine has been investigated. In yarn spinning industry, share of OE rotor spun PES yarn is instasntly growing. However, it is known that, there has been lack of detailed and extensive knowledge about PES fiber spinning on OE rotor spinning machine and also machine spinning conditions of PES yarn. Concerning this subject six different PES staple fibres, which have similar fiber properties, are spun two different yarn numbers at two different opening roller speeds using eight different opening rollers, and all yarn characteristics are evaluated. It has been seen that yarn characteristics are affected by opening roller at different levels depending on fiber type. And also energy requirement of opening roller is affected by opening roller type, opening roller speed, PES fiber type, and yarn number.